Εμπορική συμφωνία-μαμούθ, με ΗΠΑ και ΕΕ εκτός

Εμπορική συμφωνία-μαμούθ, με ΗΠΑ και ΕΕ εκτός

Με οικονομικά και εμπορικά όπλα απάντησε η Κίνα στην AUKUS, καθώς από τον Ιανουάριο του 2022 τίθεται σε ισχύ η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο, η οποία περιλαμβάνει την Κίνα αλλά αποκλείει ΗΠΑ και ΕΕ, αφού Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσαν ότι επικύρωσαν την RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership – Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση).

Η RCEP υπεγράφη πέρυσι από 15 χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, τα 10 μέλη της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και πέντε από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους τους, Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Η Αυστραλία ανέφερε χθες ότι η επικύρωση της συμφωνίας -μαζί με εκείνη της Νέας Ζηλανδίας- ανοίγει τον δρόμο για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία την 1η Ιανουαρίου 2022, “ορόσημο” για την RCEP.

Η RCEP θα τεθεί σε ισχύ 60 ημέρες μετά την επικύρωση της συμφωνίας από τουλάχιστον έξι μέλη της ASEAN και τρία μη μέλη της ASEAN που την έχουν υπογράψει.

Οι χώρες της ASEAN που έχουν επικυρώσει τη συμφωνία μέχρι στιγμής είναι το Μπρουνέι, η Καμπότζη, το Λάος, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου της Αυστραλίας. Εκτός από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, άλλες χώρες εκτός ASEAN που έχουν επίσης επικυρώσει την RCEP είναι η Κίνα και η Ιαπωνία.

Η RCEP καλύπτει μια αγορά 2,2 δισ. ανθρώπων και 26,2 τρισ. δολαρίων παγκόσμιας παραγωγής. Η εταιρική σχέση θα δημιουργήσει μια εμπορική ομάδα που θα καλύπτει περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού και της παγκόσμιας οικονομίας.

Είναι επίσης μεγαλύτερη από άλλα περιφερειακά εμπορικά μπλοκ, όπως η συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA) και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: