Έπεσε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας

Έπεσε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας

Κατά μία θέση σε σχέση με πέρυσι υποχώρησε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης του Μάρκετινγκ (IMD) της Ελβετίας, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται πλέον 46η μεταξύ 63 χωρών, έχοντας πάντως βελτιώσει την εικόνα της κατά 10 θέσεις από το 2018 ώς σήμερα και έχοντας αντέξει στους κραδασμούς της υγειονομικής κρίσης.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε, σήμερα, στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), διευκρινίζοντας ότι τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται για την κατάταξη του 2022 βασίζονται στις επιδόσεις της χώρας το 2021.

«Παρά τη σφοδρή υγειονομική κρίση, η Ελλάδα υποχωρεί οριακά, μόλις κατά μία θέση στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα, όμως, και παρά την οριακή πτώση της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη, η συνολική βαθμολογία της χώρας έχει βελτιωθεί», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΒΕ, στην οποία διευκρινίζεται ότι η τρέχουσα αξιολόγηση προκύπτει από την υποχώρησή της στις τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες δεικτών της μεθοδολογίας της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας του IMD.

Ειδικότερα, η χώρα παρουσιάζει υποχώρηση τριών θέσεων στην κατηγορία δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» (55η) και δύο θέσεων σε καθεμία από εκείνες της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» (46η) και των «Υποδομών». Στην κατηγορία δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η Ελλάδα βελτίωσε τη κατάταξή της κατά μία θέση (κατατάσσεται 51η), κυρίως χάρη στη βελτίωση των επιδόσεων στους επιμέρους δείκτες που αφορούν στο «Διεθνές Εμπόριο».

Η δυναμική του διεθνούς εμπορίου, οι απειλές για την ανταγωνιστικότητα και η ανάγκη για συμμαχίες

«Η ισχυρή διαφοροποίηση που εμφανίζει η χώρα τόσο σε όρους αγορών, όσο και σε όρους προϊόντων, καθώς και η σημαντική αύξηση που σημείωσαν οι εξαγωγές προϊόντων, τροφοδοτούν κατά μεγάλο βαθμό την άνοδο της χώρας κατά 22 θέσεις (από την 39 η το 2021, στην 17 η το 2022) στην υποκατηγορία δεικτών “Διεθνές Εμπόριο”. Το γεγονός αυτό τονίζει τη δυναμική που μπορεί να προσφέρει στην ανάπτυξη της χώρας η έμπρακτη υποστήριξη της μεταποίησης και της βιομηχανίας για την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΣΒΕ.

Σχολιάζοντας τα φετινά αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας του IMD, ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης δήλωσε: «Η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων που δέχεται η χώρα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την ενίσχυση της…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: