Επέστρεψαν στα κέρδη οι αγορές της Ευρώπης- Άνοδος πάνω από 1%

Aπώλειες στις αγορές της Ευρώπης

Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η ουκρανική κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Κυριακή ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή, μια προοπτική που οδήγησε τους επενδυτές να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία με μεγαλύτερο ρίσκο. Η τάση των επενδυτών για ρίσκο βελτιώθηκε ελαφρά χθες όταν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα βλέπει την «πιθανότητα» να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού η ουκρανική κρίση. Σήμερα κάποια από ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την ώρα που η Δύση ανησυχεί ότι επίκειται μια ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας.

Ο χρυσός –που θεωρείται ‘ασφαλές καταφύγιο’ από τους επενδυτές– σημείωσε άνοδο σε υψηλό οκτώ μηνών κατά τη συνεδρίαση στην Ασία, αλλά υποχώρησε όταν άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι τιμές πετρελαίου επίσης υποχώρησαν από τα υψηλά επίπεδα επτά ετών στα οποία ανήλθαν χθες.

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% και αύξηση της απασχόλησης κατά 0,5% σημειώθηκε στην ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Το ίδιο διάστημα, στην ΕΕ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% και η απασχόληση κατά 0,5%. Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 4,8% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2021, μετά από αύξηση 3,9% στη ζώνη του ευρώ και 4,1% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ετήσιας ανάπτυξης για το 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,2% τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,1% στην ευρωζώνη και 1,2% στην ΕΕ. Τέλος, σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ, το τέταρτο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,5%. Για ολόκληρο το έτος 2021 το ΑΕΠ στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 5,7%.

Έλλειμμα κατέγραψε το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο το οποίο διαμορφώθηκε στα 4,6 δισ. ευρώ, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, μετά το έλλειμμα του Νοεμβρίου.Επισημαίνεται ότι το Νοέμβριο 2021 εμφανιστηκε για πρώτη φορά έλλειμα στο εμπορικό ισοζύγιο από τον Ιανουάριο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Eurostat. Το…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: