Επέστρεψαν στο “κόκκινο” οι αγορές της Ευρώπης – Απώλειες κοντά στο 1%

Aπώλειες στις αγορές της Ευρώπης

Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ τα οικονομικά στοιχεία βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς πτώση καταγράφει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, όντας σε χαμηλό 20 μηνών. Ο σύνθετος ΡΜΙ της S&P Global, ο οποίος θεωρείται καλός δείκτης οικονομικής υγείας, έπεσε στις 48,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις 48,9 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 48,2 μονάδες. Οι σύνθετοι δείκτες τιμών εισροών και εκροών σημείωσαν σημαντική ενίσχυση. Ο ΡΜΙ για τον τομέα των υπηρεσιών διολίσθησε στις 48,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις 49,8 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.

Στη Γερμανία, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στα 133,1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Οι εισαγωγές επίσης αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, κατά 3,4% στα 131,9 δισ. ευρώ, για έβδομο συνεχόμενο μήνα ανόδου. Η ισχυρότερη ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Κίνα βοήθησε τις εξαγωγές παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, της αύξησης των επιτοκίων και των ελλείψεων υλικών, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα. Το υψηλό ενεργειακό κόστος, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επιβραδύνει την εγχώρια παραγωγή, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις εξαγωγές. Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διαμορφώθηκε χαμηλότερα των προσδοκιών τον Αύγουστο, στα 1,2 δισ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 4 δισ. ευρώ.

Στη Γαλλία, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,4% σε μηνιαία βάση, μετά από πτώση 1,6% που σημείωσε τον Ιούλιο. Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε 2,7% τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση και η ενεργειακή κατά 1,2%. Αντιθέτως, η κατακευαστική παραγωγή μειώθηκε 1%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού προβλέπει για τους επόμενους μήνες το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, με νέες αυξήσεις στις τιμές τροφίμων και ενέργειας. Οι επιχειρήσεις, οι οποίες σκοπεύουν να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους εντός του μήνα, είναι περισσότερες από εκείνες που έκαναν αυξήσεις τον Σεπτέμβριο, επισημαίνει το Ifo και σημειώνει ότι ο δείκτης των τιμών αυξήθηκε στις 53,5 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 48,1 τον Αύγουστο. Ειδικά για τα τρόφιμα, ο δείκτης έφτασε στις 100 μονάδες από 96,9 τον Αύγουστο. Στο εμπόριο, οι επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές τους είναι τα ανθοπωλεία, τα καταστήματα με είδη φροντίδας κατοικιδίων, τα καταστήματα παιγνιδιών, τα βιβλιοχαρτοπωλεία…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: