Επέτειος 40 ετών από την τελευταία έκδοση του θρυλικού Citroen 2 CV

Επέτειος 40 ετών από την τελευταία έκδοση του θρυλικού Citroen 2 CV

Έχουν περάσει σαράντα χρόνια από το 1980, όταν η Citroën ξεκίνησε μια ειδική έκδοση του διάσημου 2 CV, 8.000 μονάδων με το όνομα «Charleston», στην τιμή των 24.800 γαλλικών φράγκων. Όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε τότε, «για να ικανοποιηθούν οι οπαδοί του μοντέλου, οι προβολείς είναι στρογγυλοί, με κόκκινο περίβλημα».
Με το κομψό και περίεργο στυλ του, το 2 CV 6 Charleston, ήταν η πλέον τελειοποιημένη έκδοση που γνώρισε το επί 52 χρόνια παραγόμενο (7 Οκτωβρίου 1948 έως τις 27 Ιουλίου 1990) γαλλικό μοντέλο. Το 2 CV 6 Charleston -μετά το Spot του 1976- αποτέλεσε την πρώτη από μια σειρά εκδόσεων περιορισμένης παραγωγής. Αν και το φινίρισμα ήταν ίδιο με αυτό του Club, Charleston ξεχώριζε λόγω της ειδικής επένδυσης στα καθίσματα και των στρογγυλών προβολέων, όπως εκείνοι του 2 CV Spécial.
Το επόμενο έτος, τον Ιούλιο του 1981, η περιορισμένης παραγωγής έκδοση αποδείχτηκε τόσο επιτυχημένη που έγινε απεριόριστη: με μαζική παραγωγή στο εργοστάσιο Λεβαλουά, το μοντέλο προστέθηκε στον κατάλογο της Citroën με τα διαθέσιμα μοντέλα. Με κάποιες αλλαγές σε σχέση με την έκδοση περιορισμένης παραγωγής, η Charleston που ήταν πλέον διαθέσιμη, είχε χρωμιωμένους προβολείς και γκρι ταπετσαρία με ένα ιδιαίτερο μοτίβο ύφανσης.
Αρχικά ήταν διαθέσιμο σε κόκκινο (Delage Red) με μαύρο, ενώ αργότερα, τον Ιούλιο του 1982, κυκλοφόρησε σε μια χρωματική παραλλαγή κίτρινο (Hélios Yellow) και μαύρο, η οποία στη συνέχεια αντικαταστάθηκε τον Ιούλιο του 1983 με μια έκδοση βαμμένη σε δύο αποχρώσεις του γκρι (Night Gray και το Cormorant Gray).
Η παραγωγή συνεχίστηκε το 1988 στο εργοστάσιο Μανγκουάλντε στην Πορτογαλία. Τα μοντέλα που παρήχθησαν εκεί, διακρίνονται από τα παράθυρά τους, τα οποία φέρουν το όνομα «Covina». Στις 27 Ιουλίου 1990, στις 4:30 μ.μ., το τελευταίο 2 CV που έφυγε από τη γραμμή παραγωγής της Μανγκουάλντε ήταν το Night Gray- CormorantGray 2 CV 6 Charleston. Αυτό ήταν το υπ’ αριθμόν 5.114.969 και το τελευταίο 2 CV που κύλισε τους τροχούς του από τη γραμμή παραγωγής. Ήταν το τέλος ενός από τα πλέον εμβληματικά μοντέλα (μαζί με το Ford model και το VW Beetle) στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σήμερα, για ένα 2 CV Charleston σε καλή κατάσταση, στην αγορά της Γαλλίας χρειάζεται να διαθέσει κανείς περίπου 14.500 ευρώ για την περιορισμένη έκδοση και 10.500 ευρώ για την έκδοση που ακολούθησε λόγω της εμπορικής επιτυχίας του Charleston. Επίσης, η συγκεκριμένη έκδοση είναι μια δημοφιλής επιλογή, όντας η μία στις πέντε μινιατούρες 2CV που πωλούνται.
Συνολικά, το 2 CV έχει να επιδείξει 10 ειδικές εκδόσεις που κυκλοφόρησαν στη Γαλλία, αλλά και σε ορισμένες άλλες Ευρωπαϊκές αγορές, ως εξής:
Γαλλία: 1976: 2 CV Spot -…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: newsbeast.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: