Επικίνδυνες παραλλαγές φέρνει ο κορωνοϊός στους ανοσοκατεσταλμένους – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Επικίνδυνες παραλλαγές φέρνει ο κορωνοϊός στους ανοσοκατεσταλμένους - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Έμφαση στην ανοσοποίηση των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών μέσω εμβολιασμού, αλλά και προληπτική χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων για να μην «κολλήσουν» κοροναϊό οι συγκεκριμένοι ασθενείς, συνιστούν τώρα οι επιστήμονες, για να προλάβουμε τις επικίνδυνες μεταλλάξεις του ιού.

Οι ανοσοκατεσταλμένοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο για παρατεταμένη λοίμωξη από τον κοροναϊό. Αρκετές μελέτες σε περιστατικά παρατεταμένης λοίμωξης σε ανοσοκατεσταλμένους έδειξε ότι SARS – CoV-2 με πολλαπλές μεταλλάξεις που συγκροτούσαν νέες παραλλαγές του ιού, αναδύθηκαν στη διάρκεια τέτοιων περιστατικών. Αυτές οι παραλλαγές με τις πολλαπλές μεταλλάξεις αποτελούν δείκτη του τρόπου με τους οποίους ο ιός μπορεί να υπερπηδήσει πολλά εξελικτικά στάδια μονομιάς και να διαμορφώσει «παραλλαγές ανησυχίας». Προτιμά, δε, καταστάσεις όπου το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί μερικά.

Τα παραπάνω επισημαίνουν με άρθρο τους στο New England Journal of Medicine, επιστήμονες από το Fred Hutchinson Cancer Research Center, το Johns Hopkins Bloomberg School of Medicine, το Αμερικανικό Στρατιωτικό Ερευνητικό Πρόγραμμα HIV και το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Υγεία και τις Λοιμώδεις Νόσους του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερη προσοχή στις επίμονες λοιμώξεις COVID-19 σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

«Η ιατρική κοινότητα πρέπει να αναπτύξει πιο ακριβείς οδηγίες για την παρακολούθηση, τη θεραπεία και την πρόληψη των λοιμώξεων από COVID-19 σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς για να μειώσει τόσο τον κίνδυνο για αυτούς τους ασθενείς όσο και την πιθανή εμφάνιση ανησυχητικών παραλλαγών του ιού», δήλωσε ο Δρ Larry Corey, ιολόγος στο Fred Hutch, επικεφαλής του Δικτύου Πρόληψης COVID-19 και συγγραφέας του άρθρου.

Χαρακτηριστικά, στη μελέτη αναφέρεται περίπτωση όπου ανοσοκατεσταλμένος, νοσούσε επί 152 μέρες. Στη διάρκεια της νοσηλείας του, αναγνωρίστηκαν στο γονιδίωμα του ιού που τον ταλαιπωρούσε 34 μεταλλάξεις, 12 μεταλλάξεις στην πρωτείνη ακίδα, μερικές από τις οποίες αφορούσαν διόδους διαφυγής από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή.

Σε άλλη περίπτωση, νοσηλείας 101 ημερών όπου το γονιδίωμα ελέγχθηκε 23 φορές, το πρώτο δίμηνο δεν υπήρχε εξέλιξη. Όταν όμως του χορηγήθηκε πλάσμα από ασθενή που είχε αναρρώσει, τότε ξεκίνησαν ταχείες μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στις τρεις επόμενες αλληλουχίσεις που ακολούθησαν.

Και στους δύο ασθενείς εντοπίστηκαν πολλαπλές παραλλαγές που ξέφευγαν από το ανοσοποιητικό σύστημά τους.

Οι συγγραφείς τόνισαν τη σημασία της ανοσοποίησης των ανοσοκατεσταλμένων…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: