Επικίνδυνη «γεωπολιτική» μετάλλαξη

Logo Image

Ποιος θα φανταζόταν ότι η χαλάρωση της πολιτικής της Κίνας για τη διαχείριση του Covid θα μπορούσε να προκαλέσει νέες εντάσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πεκίνου; Από τότε που ο ασιατικός γίγαντας ανακοίνωσε ότι βάζει στο «αρχείο»την πολιτική του «μηδενικού Covid» -δηλαδή την επιβολή σκληρών μέτρων καραντίνας και κλεισίματος των συνόρων, έχει ξεσπάσει μια μεγάλη διαμάχη με τους ταξιδιώτες από την Κίνα που κατευθύνονται στην Ευρώπη.

Αναμφίβολα, από καθαρά επιστημονική άποψη, είναι σωστό αυτοί οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τεστ, προκειμένου να αποτραπεί η ακούσια μεταφορά στην Ευρώπη κάποιας παραλλαγής του covid.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων (IPCR) «ενθάρρυνε έντονα» τα κράτη μέλη της ΕΕ να καθιερώσουν ελέγχους για ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα, ιδίως απαιτώντας αρνητικό τεστ για τον Covid, 48 ώρες πριν από την αναχώρηση για την Ευρώπη.

Οι Βρυξέλλες πίεσαν όλες τις χώρες να συμφωνήσουν σε ένα ενιαίο σύνολο μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά η αντιμετώπιση εξακολουθεί να είναι αποσπασματική.
Η ΕΕ ευθυγραμμίζεται με τις άλλες 15 χώρες στον κόσμο που έχουν ήδη καταστήσει υποχρεωτικές τις δοκιμές Covid για επιβάτες που προέρχονται από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων της Νότιας Κορέας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας, της Ινδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Για την ΕΕ, δεν είναι πάντως τόσο θέμα καθυστέρησης της εισαγωγής κρουσμάτων Covid ή κινεζικών παραλλαγών στην Ευρώπη, όσο η λήψη πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για τις πιθανές μεταλλάξεις του ιού, καθώς δεκάδες εκατομμύρια Κινέζοι μολύνονται κάθε μέρα.

Ανάγκη διαφάνειας

«Ελλείψει αξιόπιστων πληροφοριών από τις κινεζικές αρχές, είναι απαραίτητο να συσταθεί διεθνής παρακολούθηση της κατάστασης υγείας»,γράφει σε κύριο άρθρο η Le Monde . «Δεν υπάρχει προσβολή προς το Πεκίνο, η διαφάνεια παραμένει βασικό εργαλείο για τον έλεγχο της πανδημίας», υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα. Από την πλευρά του, το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει ότι τυχόν περιορισμοί στους ταξιδιώτες από τη χώρα είναι «απαράδεκτοι» και θα μπορούσαν να προκαλέσουν « αντίμετρα ».

Η κινεζική εφημερίδα Global Times υποστηρίζει από την πλευρά του Πεκίνου ότι «η Ουάσιγκτον φαίνεται να ενθαρρύνει άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να περιορίσουν τους Κινέζους ταξιδιώτες. Η κινεζική εφημερίδα διερωτάται «γιατί η Ουάσιγκτον δεν έχει λάβει συνετά μέτρα υγείας για να προστατεύσει τους πολίτες της όταν η παραλλαγή Δέλτα και άλλα πιο θανατηφόρα στελέχη του ιού εξαπλώνονταν…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: