Επικρίσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις διώξεις Παπαδάκου-Βαξεβάνη

Επικρίσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις διώξεις Παπαδάκου-Βαξεβάνη

Σφοδρές αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο προκαλούν οι διώξεις των δημοσιογράφων Γιάννας Παπαδάκου και Κώστα Βαξεβάνη για τις αποκαλύψεις τους σχετικά με το σκάνδαλο Novartis. Διεθνείς οργανισμοί και συλλογικοί φορείς κάνουν λόγο για απόπειρες εκφοβισμού και φίμωσης της ερευνητικής δημοσιογραφίας, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την  κυβέρνηση, που βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση.

Στην ανακοίνωσή της η Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων παρουσιάζει εκτενώς το θέμα, τονίζοντας ότι οι διώξεις δημοσιογράφων που αποκάλυψαν πτυχές του σκανδάλου αποτελούν απόπειρα εκφοβισμού και πλήττουν την ελευθεροτυπία.

Προηγήθηκε ανάλογη παρέμβαση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ. Τη σκυτάλη πήρε το Παγκόσμιο Δίκτυο Ανεξάρτητης Δημοσιογραφίας (IPI), αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις με την κατάθεση του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη, σχετικά με τις έρευνές του για την υπόθεση Novartis. Παράλληλα, τονίζει ότι οι κατηγορίες εις βάρος του και εις βάρος της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου  εγείρουν σοβαρότατες ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου.

Στην ανακοίνωση της Πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρονται μεταξύ άλλων:

«Η Ιωάννα Παπαδάκου, πρώην ερευνήτρια δημοσιογράφος και τηλεοπτική παρουσιάστρια, θα εμφανιστεί ενώπιον του ελληνικού Ανώτατου Δικαστηρίου στις 25 Ιανουαρίου για να καταθέσει για φερόμενο ως κατασκευασμένο σκάνδαλο που εμπλέκει Έλληνες επιχειρηματίες και την ελβετική φαρμακευτική Novartis. Η κλήση είναι στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής έρευνας για της κατηγορίες περί πολιτικής συνωμοσίας από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο (…)

Η Παπαδάκου έκανε ρεπορτάζ για την «λίστα Λαγκάρντ» στην εφημερίδα «Το Βήμα» και κάλυψε την υπόθεση στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε εκπομπή με τον τίτλο Checkpoint Alpha η δημοσιογράφος είχε πάρει συνέντευξη από τον πληροφοριοδότη Ερβέ Φαλσιανί, τεχνικό υπολογιστών της HSBC, ο οποίος αποκάλυψε τα ονόματα των επιχειρηματιών που είχαν λογαριασμούς στην ελβετική τράπεζα.

Αυτές οι αποκαλύψεις οδήγησαν σε κοινοβουλευτική έρευνα, όπου κατέθεσε η Παπαδάκου. Αποτέλεσμα της έρευνας ήταν να κατηγορηθεί και να καταδικαστεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ανάμεσα στο 2008 και το 2014 το ελληνικό τμήμα της Novartis συνωμότησε για να παραβιάσει τον αμερικανικό νόμο περί διαφθοράς στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε σχέδιο δωροδοκίας κρατικών υπαλλήλων και κρατικών…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: