Επηρεάζει ο μήνας που γεννήθηκες την υγεία σου; (Ναι, υπάρχει έρευνα) – Shape.gr

«Όποτε παρουσιάζω την εργασία μας, πρέπει να υπολογίζω μερικά λεπτά για τα γέλια», λέει ο Nicholas Tatonetti, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, o οποίος και ξεκίνησε την περίεργη αυτή μελέτη.

Δεν είναι συχνή πρακτική για έναν σοβαρό ακαδημαϊκό ερευνητή, και πάλι όμως, ο Tatonetti μελετά κάτι αρκετά ασυνήθιστο σε εκείνους που είναι συνηθισμένοι στις συζητήσεις για τις βιολογικές και κυτταρικές καταστάσεις του ανθρώπινου οργανισμού. «Εγώ μελετώ το μήνα όπου έχει γεννηθεί κάποιος για να δω αν αυτό επηρεάζει τις πιθανότητες να εμφανίσουν συγκεκριμένες ασθένειες στη διάρκεια της ζωής τους» λέει.
Και στην τελευταία του αναφορά, που δημοσιεύτηκε στην Journal of the American Medical Informatics Association, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά.

Τα ευρήματα της έρευνας για τις ασθένειες βάσει του μήνα γέννησης
Προηγούμενες μικρότερες μελέτες για επιμέρους παθήσεις, όπως το άσθμα και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), είχαν δείξει επίσης ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στις νόσους αυτές και στην ημερομηνία γέννησης. Η νέα μελέτη, που είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, έδειξε ότι όντως ότι όσοι έχουν γεννηθεί Ιούλιο και Οκτώβριο, κινδυνεύουν περισσότερο από άσθμα, ενώ για τη ΔΕΠΥ ο κατ’ εξοχήν μήνας κινδύνου είναι ο Νοέμβριος.
Οι γεννημένοι τον Μάρτιο κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές παθήσεις (όπως κολπική μαρμαρυγή, καρδιακή ανεπάρκεια και στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας), καθώς και από καρκίνο του προστάτη.
Οι γεννημένοι τον Ιανουάριο έχουν μεγαλύτερη τάση για υπέρταση και μυοκαρδιοπάθεια, οι γεννημένοι τον Φεβρουάριο για καρκίνο των πνευμόνων, οι γεννημένοι τον Απρίλιο για στηθάγχη και χρόνια ισχαιμία του μυοκαρδίου και οι γεννημένοι τον Σεπτέμβριο για συχνούς εμετούς.

Οι γεννημένοι τον Οκτώβριο κολλάνε πιο εύκολα λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (π.χ. κρυολογήματα), καθώς και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ τους τσιμπάνε πιο συχνά διάφορα έντομα (ευτυχώς μη δηλητηριώδη!).
Ο συσχετισμός
Ερευνώντας μια εκτεταμένη βάση δεδομένων ασθενών από το Ιατρικό Κέντρο του Κολούμπια, 14 ετών, ο Tatonetti και η ομάδα του ήταν οι πρώτοι που αναζήτησαν το συσχετισμό ανάμεσα στο μήνα γέννησης με αυξημένο κίνδυνο για κάποιες νόσους. Ορισμένες προηγούμενες μελέτες είχαν εξετάσει μια πιθανή σύνδεση, όμως εκείνες είχαν εστιάσει σε συγκεκριμένες παθήσεις όπως το άσθμα και τα προβλήματα στον εγκέφαλο, και έτσι τα αποτελέσματα ήταν πιο μεροληπτικά.
Ο Tatonetti ανακάλυψε πως από…,

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: shape.gr