Επιστρεπτέα προκαταβολή: Διχασμός στο οικονομικό επιτελείο για το κούρεμα 

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Διχασμός στο οικονομικό επιτελείο για το κούρεμα 

Μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο αποκαλύφθηκε ο διχασμός του οικονομικού επιτελείου σχετικά με το κούρεμα κατά 50% της επιστροφής των ποσών που έλαβαν από το κράτος πληττόμενες επιχειρήσεις στις τρείς πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής. 

Οι τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Άδωνι Γεωργιάδη και του Θοδωρή Σκυλακάκη με διαφορά μιάς μέρας εξωτερίκευσαν τη διάσταση απόψεων, εμφανίζοντας ξεκάθαρα τις δύο γραμμές, που υφίστανται στο οικονομικό επιτελείο για το θέμα. 

Η μία γραμμή κυβερνητικών στελεχών, που εκφράζει ο υπουργός Ανάπττυξης θέλει να χαρίζεται οριζόντια το μισό των φθηνών κρατικών δανείων που δόθηκαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές 1,2 και 3. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνέντευξή του προ καιρού ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι «είναι λογικό αίτημα να μην επιστραφεί ένα μεγάλο ποσοστό».

Από την άλλη πλευρά κύριος εκφραστής της σκληρής γραμμής είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εκτιμά ότι το δοκιμαζόμενο κρατικό ταμείο δεν μπορεί να αντέξει το χάρισμα περίπου 1,7 δισ ευρώ (σ.σ. στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν συνολικά καταβληθεί 3,369 δισ. ευρώ). Στο πνεύμα αυτό θεωρεί ότι οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να είναι στοχευμένες, σε επιχειρήσεις με μεγάλη και συνεχόμενη πτώση τζίρου. 

Τη σκληρή γραμμή ενισχύει η στάση των δανειστών, που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να δεχθούν οριζόντιο κούρεμα. Σημειώνεται ότι οι θεσμοί έκαναν αισθητή την παρουσία τους (σ.σ. η χώρα παραμένει σε αυστηρή εποπτεία) πριν τα Χριστούγεννα με βέτο στη ρύθμιση των χρεών στους δήμους σε 120 δόσεις, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να την πάρει πίσω ενώ ήταν προς ψήφιση στη Βουλή. 

Γεωργιάδης VS Σκυλακάκης 

Ιδού το …debate A. Γεωργιάδη- Θ. Σκυλακάκη το Σαββατοκύριακο για τις τρείς πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής:

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Α. Γεωργιάδης, τόνισε: «ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει από τη Βουλή ότι θα δούμε σε ποιο ποσοστό και σε ποιους δε θα είναι επιστρεπτέα η προκαταβολή. Εγώ είμαι υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας και να πληρώνει ο κόσμος τα χρέη του, αλλά είναι διαφορετικό να πιέσεις κάποιον για χρέη, για τα οποία ευθύνεται, αλλά έχει στοιχεία ανηθικότητας να τον πιέσεις να πληρώνει χρέη για τα οποία δεν ευθύνεται».

Πρόσθεσε δε ότι «όταν έχεις κλειστή την οικονομία, όταν εφαρμόζεις μέτρα καραντίνας, όταν στον άλλον δεν επιτρέπεις να ασκήσει ανεμπόδιστα την επαγγελματική του δραστηριότητα, όταν του πεις να πληρώσει αυτή τη…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: