Επίθεση της ΕΕ στους φορολογικούς παραδείσους με «οδηγό» έναν νεαρό μαθητή του Τομά Πικετί

Επίθεση της ΕΕ στους φορολογικούς παραδείσους με «οδηγό» έναν νεαρό μαθητή του Τομά Πικετί

https://www.etsy.com/listing/804994360/bracelet-handmade-women-gold-plated

Επίθεση της ΕΕ στους φορολογικούς παραδείσους με «οδηγό» έναν νεαρό μαθητή του Τομά Πικετί

Του Μιχάλη Ψύλου

Επίθεση της ΕΕ στους φορολογικούς παραδείσους με «οδηγό» έναν νεαρό μαθητή του Τομά Πικετί

από την εφημερίδα Δημοκρατία

Πόσο φόρο πληρώνουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες; Μέχρι στιγμής, το ερώτημα δεν ήταν πάντα εύκολο να απαντηθεί. Ολοι γνωρίζουν όμως ότι οι περισσότερες πολυεθνικές χρησιμοποιούν θυγατρικές για να μεταφέρουν τα κέρδη στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους-σε χώρες με τους χαμηλότερους δυνατούς φορολογικούς συντελεστές ,ώστε να πληρώνουν ελάχιστους φόρους.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε επιτέλους μετά από πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων να θεσμοθετήσει νέους κανόνες: «Στο μέλλον, οι μεγάλες εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποκαλύψουν πόσους φόρους καταβάλλουν και σε ποια χώρα. Να δημοσιεύουν, μεταξύ άλλων, τις καθαρές πωλήσεις, τα κέρδη ή τις ζημίες προ φόρων και τους φόρους εισοδήματος που πράγματι καταβλήθηκαν», γράφει η γερμανική Handelsblatt. Τα δεδομένα θα ανακοινώνονται για όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Αυτό θα ισχύσει και για τις χώρες που είναι στη λεγόμενη «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων ,αλλά και για τις χώρες που βρίσκονται στην αμφιλεγόμενη «γκρι λίστα» για τουλάχιστον δύο συνεχόμενα χρόνια- η Τουρκία για παράδειγμα.
«Ο στόχος είναι να αναπτύξουμε νέες πρακτικές και προτάσεις για να αντιμετωπίσουμε τις δημοσιονομικές προκλήσεις που θέτει η παγκοσμιοποίηση σε κάθε κράτος μέλος και στην ίδια την ΕΕ, ιδίως για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης», τόνισε ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι.
«Η συμφωνία αυτή αποτελεί ορόσημο για τη φορολογική δικαιοσύνη στην Ευρώπη» λέει ο Γερμανός οικονομολόγος και ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Σβεν Γκίγκολντ. «Η φορολογική διαφάνεια στην κάθε χώρα είναι το σπαθί κατά της φοροαποφυγής. Όταν οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να γνωστοποιούν τα κέρδη τους και τους φόρους που καταβάλλονται ανά χώρα, το φορολογικό ντάμπινγκ θα αποκαλύπτεται σε όλους κάθε χρόνο. Αυτό θα βλάψει τη φήμη των εταιρειών, που φοροδιαφεύγουν», τονίζει ο Πράσινος ευρωβουλευτής.
Φυσικά, δεν είναι όλοι στην Ευρώπη ευχαριστημένοι με αυτή την εξέλιξη: Αλλωστε και στη Γηραιά ήπειρο υπάρχουν χώρες-φορολογικοί παράδεισοι (Ιρλανδία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα κλπ), που αντιτίθενται στην αμερικανική πρωτοβουλία. Η Ιρλανδία, για παράδειγμα, εξέφρασε ήδη «σοβαρές ανησυχίες» , τονίζοντας ότι θέλει να διατηρήσει τον πολύ χαμηλό συντελεστή φορολόγησης του 12,5% , με τον οποίο έχει προσελκύσει αμερικανικούς κολοσσούς, όπως η Apple και η Amazon, στο νησί.

Ο εφιάλτης του νέο-φιλελευθερισμού και ο Μπάιντεν

Παρά τις αντιδράσεις όμως των κάθε λογής νεοφιλελεύθερων «γερακιών», η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στην «κοσμογονία» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην άλλη ακτή του Ατλαντικού με τον πρόεδρο Μπάιντεν να βάζει ταφόπλακα σε 40 χρόνια Ρεϊγκανο-θατσερικού νεοφιλελευθερισμού. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε να καθοριστεί παγκοσμίως ένας ελάχιστος φορολογικός συντελεστής 21% για τις πολυεθνικές και τις θυγατρικές τους. Ο Μπάιντεν αναγκάστηκε να μειώσει στο 15% το ποσοστό φορολόγησης ,στην πρόταση που κατέθεσε η Ουάσιγκτον στον ΟΟΣΑ ,για να υπάρξει μια…

Ποιοτική & Οικονομική VoIP Τηλεφωνία
Source link

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: