Επιτροπή Ανταγωνισμού: Με 10% λιγότερο προσωπικό εκδόθηκαν 75% περισσότερες αποφάσεις

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Με 10% λιγότερο προσωπικό εκδόθηκαν 75% περισσότερες αποφάσεις

Το 2021 αποτέλεσε περίοδο έντονης δράσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υπογραμμίζει στο μήνυμά του στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων της επιτροπής, ο πρόεδρός της, Γιάννης Λιανός, με αφορμή την ψηφιακή έκδοσή της.

Όπως αναφέρει ο κ. Λιανός, η πανδημία του κορονοϊού και το φαινόμενο της ακρίβειας απασχόλησε τόσο την επικαιρότητα όσο και την επιτροπή, η οποία προχώρησε στους περισσότερους επιτόπιους ελέγχους (σε αριθμό ελεγχόμενων επιχειρήσεων) που έχει οργανώσει ποτέ σε αντίστοιχη περίοδο στο παρελθόν και στην εκκίνηση σειράς ερευνών σε αγορές και κλάδους της οικονομίας όπου υπήρξαν ενδείξεις για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές.

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι το 2021 υπήρξε επίσης μία χρονιά σταθμός για την επιτροπή, τόσο όσον αφορά την αποδοτικότητά της (με λιγότερο προσωπικό εκδόθηκαν 75% περισσότερες αποφάσεις σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας), όσο και αναφορικά με την «ποικιλία» των παρεμβάσεών της, μια και ξεδιπλώθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά της, μία ευρεία στρατηγική που περιέλαβε κανονιστικές παρεμβάσεις (στον κλάδο των κατασκευών και της διανομής Τύπου), κλαδικές έρευνες σε σημαντικούς κλάδους της εθνικής οικονομίας με σκοπό την ενίσχυση του case generation της επιτροπής (ηλεκτρονικό εμπόριο, fintech, ανακύκλωση και διαχείριση αποβλήτων, ιατρικές υπηρεσίες και ασφάλειες υγείας), καινοτόμα εργαλεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας (το sandbox για τη βιώσιμη ανάπτυξη), ποικίλες δράσεις προώθησης του ανταγωνισμού (advocacy) και συνεργασίες με φορείς (κυρίως ενώσεις καταναλωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων), αλλά και πολλαπλασιασμό των υποθέσεων που ξεκίνησαν, τόσο μέσω της κατάθεσης καταγγελιών, όσο και αυτεπάγγελτα, με τη συνδρομή και του νέου εργαλείου ανώνυμης παροχής πληροφοριών.

Εκκρεμείς υποθέσεις

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος, υπήρξε ραγδαία πτώση του μέσου όρου ηλικίας των υποθέσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον Δεκέμβριο του 2021 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2019.

Περισσότερες από 160 υποθέσεις ολοκληρώθηκαν σε 24 μήνες από την έναρξη της θητείας της σημερινής διοίκησης της επιτροπής, ενώ π.χ. μόλις 4 εκρεμμούσες υποθέσεις ολοκληρώθηκαν την περίοδο Ιανουάριος 2019 – Σεπτέμβριος 2019, και ελάχιστες ολοκληρώνονταν κάθε έτος τα προηγούμενα 5 έτη. Τα αποτελέσματα αυτά επιτεύχθηκαν παρά τη μείωση του προσωπικού, κατά 10% τα τελευταία δύο έτη.

Ο μέσος όρος των εκκρεμών υποθέσεων της επιτροπής μειώθηκε από 8 έτη τον Σεπτέμβριο του 2019, σε 1.4 έτη το 2020 και σε 1.1 έτος το…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: