Έρχεται ο τελικός λογαριασμός των επιστρεπτέων προκαταβολών

Στις επόμενες μέρες αναρτώνται στους προσωπικούς λογαριασμούς στο Taxisnet τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν

Στις επόμενες μέρες αναρτώνται στους προσωπικούς λογαριασμούς στο Taxisnet οι… λογαριασμοί της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου οι επαγγελματίες θα πληροφορηθούν εάν θα επιστρέψουν ή όχι το σύνολο του ποσού.

Την περασμένη Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, έληξε η προθεσμία που είχαν οι λήπτες της επιστρεπτέας προκαταβολής για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά ώστε να διορθωθούν τυχόν λάθη ή να γίνουν οι διορθώσεις, ώστε να κριθεί τελικά εάν ήταν δικαιούχοι ή όχι.

Το βασικό πρόβλημα που εντοπίστηκε από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ ήταν οι απολύσεις των εργαζομένων που έκαναν οι επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή, κατά παράβαση του κανονισμού που όριζε ότι για ένα χρονικό διάστημα δεν έπρεπε να μειωθεί το απασχολούμενο προσωπικό.

Παράλληλα εντοπίστηκαν και σημαντικές φορολογικές παραβάσεις ή και απάτες από επιτήδειους προκειμένου να λάβουν τζάμπα χρήμα.

Σε ότι αφορά το κριτήριο της απασχόλησης η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, προβλέπει, πως όσοι εάν μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 30ης Δεκεμβρίου 2022 προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης τότε θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό που έλαβαν.

Παράλληλα το ποσό που θα καταλογιστεί, θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ έως τις 31 Ιανουαρίου 2023, ως αχρεωστήτως καταβληθέν ενώ επιβαρύνεται και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Ως προς τα κριτήρια που εφαρμόζονται, η απόφαση προβλέπει ότι για το κριτήριο χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής που αφορά στη διατήρηση του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων, θα λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων του Taxisnet και του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα διαπιστώνεται ανάλογα, ότι:

Δεν έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον ο μέσος όρος των εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης είναι μικρότερος κατά μία μονάδα και άνω σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση.
Έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον ο μέσος όρος των εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης είναι μεγαλύτερος ή ίσος ή μικρότερος μέχρι και μία μονάδα σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση.
Στο πλαίσιο αυτό, αν, μία επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα, αλλά προσέλαβε άλλο εργαζόμενο τον επόμενο μήνα, θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: