Ερχονται νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η επέκταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης και το 2021 προσφέρει στην Ελλάδα μια μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσει τα πρώτα μέτρα φοροελαφρύνσεων του κυβερνητικού προγράμματος, χωρίς τους περιορισμούς της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας. (Φωτ. INTIME)

Η επέκταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης και το 2021 προσφέρει στην Ελλάδα μια μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσει τα πρώτα μέτρα φοροελαφρύνσεων του κυβερνητικού προγράμματος, χωρίς τους περιορισμούς της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας. (Φωτ. INTIME)
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν την Παρασκευή ότι το 2021 θα συνεχίσουν να έχουν «το πόδι στο γκάζι», δαπανώντας χωρίς τις δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας, προκειμένου να βοηθήσουν τις οικονομίες τους να ξεπεράσουν το πλήγμα του κορωνοϊού.
«Ολοι συμφώνησαν ότι το 2021 πρέπει να υπάρχει ευελιξία, τουλάχιστον», ανέφερε ελληνική πηγή συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της πρώτης διά ζώσης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών ύστερα από έξι μήνες.
Αυτό, βεβαίως, όπως εξηγεί η ίδια πηγή, δεν σημαίνει ότι μπορεί κανείς να κάνει οποιουδήποτε είδους δαπάνη, άσχετη με τις ανάγκες που δημιουργεί ο κορωνοϊός. Επίσης, στο Eurogroup ακούστηκαν και φωνές, από τους γνωστούς «λιτοδίαιτους» του Βορρά, που επεσήμαναν ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε την ανάγκη επιστροφής κάποια στιγμή στους δημοσιονομικούς κανόνες αυστηρότητας.
Ολα αυτά πιθανώς θα επανεξετασθούν την άνοιξη του 2021. 
Σε κάθε περίπτωση, για την Ελλάδα, αυτή είναι ίσως μια μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσει τα πρώτα μέτρα φοροελαφρύνσεων  του κυβερνητικού προγράμματος, χωρίς τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας. Εν μέσω κορωνοϊού, δεν είναι πλέον η εξαίρεση, αλλά μια χώρα όπως όλες οι άλλες, με τις ίδιες επιτακτικές ανάγκες και τα ίδια δικαιώματα. 
Προσοχή, όμως: Αυτή η χαλάρωση των κανόνων θα ισχύει μόνο για το 2021 (εκτός αν έρθει η καταστροφή και συνεχιστεί η πανδημία και μετά, οπότε θα μιλάμε για άλλη ιστορία). Ετσι και τα επεκτατικά μέτρα της κυβέρνησης, μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και δαπάνες, θα είναι μονοετούς διάρκειας. Η συνέχισή τους ή μη θα αποφασιστεί ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και του προϋπολογισμού. 
Κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά. Αλλά και τι δεν γίνεται για πρώτη φορά, αφ’ ότου ξέσπασε η πανδημία. «Ο προϋπολογισμός φέτος θα έχει πολλούς βαθμούς αβεβαιότητας και πολλή… κινητικότητα», σχολιάζει υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Αυτό σημαίνει ότι αν χρειάζεται, θα ενεργοποιούνται ή θα αναστέλλονται ελαφρύνσεις ή δαπάνες, ανάλογα με τη συγκυρία. 
Περίπου 3 δισ. ευρώ υπολογίζεται, σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, ότι θα κοστίσουν οι παρεμβάσεις που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία της προσωρινότητας, με…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: kathimerini.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: