Έρευνα: Το 46% των Ελλήνων εργοδοτών δεν αναμένει αύξηση απασχολουμένων- Μείωση βλέπει το 22%

Έρευνα: Το 46% των Ελλήνων εργοδοτών δεν αναμένει αύξηση απασχολουμένων- Μείωση βλέπει το 22%

Έρευνα για τις προοπτικές απασχόλησης πραγματοποίησε ο όμιλος ManpowerGroup για το α’ τρίμηνο του 2023 (Ιανουάριος-Μάρτιος), με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να επιστρέφουν σε θετικό πρόσημο και να διαμορφώνονται στο 7%, αυξημένες κατά 9% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2022.

Επιπλέον, το 28% των 520 Ελλήνων εργοδοτών, που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνει ότι αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 46% δεν αναμένει κάποια αλλαγή, ενώ το 22% προβλέπει μείωση.

Πληροφορική, ο πλέον ανταγωνιστικός κλάδος

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το πρόσημο για τις προοπτικές απασχόλησης παραμένει θετικό για όλους σχεδόν τους κλάδους, καθώς οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν αύξηση του ρυθμού προσλήψεων σε επτά από τους εννέα κλάδους το α’ τρίμηνο του 2023, ενώ στoν κλάδο της Επικοινωνίας δεν αναμένεται διαφοροποίηση και μόνο στις «Λοιπές Υπηρεσίες» προβλέπεται μείωση κατά 6%.

Ο πιο ανταγωνιστικός/ισχυρός τομέας στην Ελλάδα είναι η Πληροφορική, με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο 27%, σημειώνοντας αύξηση κατά 22% από το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και κατά 15% από το α΄ τρίμηνο του 2022.

Ακολουθούν η Βιομηχανία και οι Κατασκευές, με προοπτικές απασχόλησης 13%, αυξημένες κατά 29% έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου και μειωμένες κατά 6% έναντι του α΄ τριμήνου του 2022.

Η πιο ισχυρή περιφέρεια σε επίπεδο πρόθεσης προσλήψεων στην Ελλάδα είναι η βόρεια Ελλάδα, με προοπτικές απασχόλησης 18%, καταδεικνύοντας τη δυναμική της περιοχής και αποτυπώνοντας αύξηση κατά 21% έναντι του δ’ τριμήνου του 2022 και κατά 17% έναντι του α’ τριμήνου του 2022.

Θετικές προοπτικές απασχόλησης (3%) καταγράφονται στην ευρύτερη Περιφέρεια Ελλάδας, σημειώνοντας αύξηση κατά 13% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και μείωση κατά 2% έναντι του α’ τριμήνου του 2022.

Αρνητικές προοπτικές απασχόλησης σημειώνονται στην περιφέρεια της Αττικής (-2%).

Οι εργοδότες σε οργανισμούς με 250+ εργαζόμενους είναι πιο αισιόδοξοι, καθώς αναμένουν τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης, με προοπτικές απασχόλησης +21%, με αύξηση κατά 7% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022 και κατά 11% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022.

Πιο αδύναμο κλίμα στελέχωσης (-1%) επικρατεί στις επιχειρήσεις με προσωπικό 10-49 άτομα.

«Είναι προφανές ότι στην έρευνα αποτυπώνεται εμφανής πρόθεση αύξησης των προσλήψεων για την κάλυψη των αναγκών των μεγάλων έργων (Υποδομές, Σιδηροδρομική Εγνατία, Καινοτομία-Επιχειρηματικότητα, Logistics, Αναπλάσεις, Επενδύσεις Κολοσσών) που υλοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα και…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: