Ερντογάν: η δύσκολη ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και Δύσης – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ερντογάν: η δύσκολη ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και Δύσης - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Ο Μπουρχανετίν Ντουράν είναι από τους «οργανικούς διανοουμένους» του ρεύματος που εκφράζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συμμετέχει, άλλωστε, στο Συμβούλιο Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής της Τουρκικής Προεδρίας. Έχει ενδιαφέρον επομένως ότι σε ένα πρόσφατο κείμενό του για τη συνάντηση Ερντογάν και Πούτιν στο Σότσι, συνέκρινε ουσιαστικά τον Τούρκο πρόεδρο με την τέως καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ως προς την ικανότητα να κάνει πρόσωπο με πρόσωπο διπλωματία με άλλους ηγέτες, σε αντιδιαστολή με την τρέχουσα, κατά τη γνώμη του, έλλειψη ηγετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτόν τον τρόπο παρουσιάζει τη στάση ενός Ερντογάν που μπορεί να έχει σημαντικές διαφορές με τον Πούτιν όμως εξακολουθεί να έχει μια συνεννόηση μαζί του σε ζητήματα που μπορούν να προωθήσουν την ειρήνη ή να επιλύσει ζητήματα που αφορούν και τη Δύση όπως είναι το ζήτημα των εξαγωγών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

Μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι έχουμε να κάνουμε απλώς με ένα παράδειγμα «εξυμνητικής υπερβολής» απέναντι σε έναν αυταρχικό ηγέτη, όμως ταυτόχρονα αποτυπώνει και τον τρόπο που η τουρκική ηγεσία αντιλαμβάνεται το πώς μπορεί να ασκεί εξωτερική πολιτική. Μέσα από μια προσπάθεια διαρκών ισορροπιών ανάμεσα σε διαφορετικούς πόλους και με προσπάθεια να διατηρεί «βαθμούς ελευθερίας» χωρίς όμως να έρχεται ποτέ σε οριστική ρήξη με τη Δύση.

Το υπό κατασκευή τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου

Ποια τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Σότσι

Η συνάντηση ανάμεσα σε Ερντογάν και Πούτιν και μάλιστα σχετικά λίγο καιρό μετά την τριμερή συνάντηση κορυφής στην Τεχεράνη, ήταν κάτι που και οι δύο πλευρές επεδίωκαν. Η Τουρκία για να μπορέσει να συζητήσει τα ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, το θέμα της Συρίας προφανώς αλλά και για να συντηρήσει την εικόνα ότι μπορεί να συμβάλλει σε μεγάλες πρωτοβουλίες. Η ρωσική πλευρά, από την άλλη, δεν χάνει καμία ευκαιρία για να δείχνει ότι μπορεί να συνομιλεί με μια χώρα που παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ.

Τώρα εάν δούμε τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Σότσι θα δούμε ότι ως προς την οικονομική πλευρά και την πλευρά της συνεργασίας πάνω σε ζητήματα που αφορούν την κατάσταση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η συνάντηση επικύρωσε δυναμικές που είχαν καταγραφεί και το προηγούμενο διάστημα.

Η Τουρκία ως προς το θέμα των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία επιλέγει τη στάση που έχουν και άλλες χώρες που μπορεί να είναι σύμμαχες της Δύσης όμως δεν επιθυμούν να…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: