Ερντογάν: Θα μεταθέσει τις εκλογές; | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Τουρκία: Αυξάνονται οι πιθανότητες ακύρωσης των εκλογών - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Αυξήσεις μισθών σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αποτελούν κινήσεις του Ερντογάν προκειμένου να μπορέσει να νικήσει στις πρόωρες εκλογές. Όμως αυτήν την φορά οι παλιές τακτικές του Σουλτάνου φαίνεται να μην έχουν έρεισμα στην κοινωνία που έχει ταλαιπωρηθεί από την τουρκική οικονομία.

Στις δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν έρχεται βλέπει την πλάτη όλων των πιθανών αντιπάλων του για την προεδρία με τους δημάρχους Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης να συγκεντρώνουν μεγάλη δυναμική. Μάλιστα, σε πρόσφατη δημοσκόπηση ο δήμαρχος της Άγκυρας έρχεται πρώτος σε σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Το υψηλότερο ποσοστό φαίνεται να έχει ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς συγκεντρώνοντας 51,4 % έναντι 33,1% του Ερντογάν. Ακολουθεί ο Εκμέμ Ιμάμογλου με 43,2 % με τον Ερντογάν να συγκεντρώνει 36,9% ενώ στην τρίτη θέση έρχεται η Μέρακ Ακσενέρ με 42,4% με τον Ερντογάν να λαμβάνει 36,3%.

Ακόμη και ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου που συγκεντρώνει το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των πολιτικών που θα μπορούσαν να ηγηθούν της Αντιπολίτευσης στις επικείμενες εκλογές, φαίνεται πως αφήνει πίσω του, με μικρή μεν διαφορά, το τούρκο πρόεδρο.

Ο Κιλιτσντάρογλου στην ίδια δημοσκόπηση συγκέντρωσε 38,6% έναντι 37,6% του Ερντογάν.

Πολύ κοντά στην ακύρωση των εκλογών

Αν ο Πρόεδρος λάβει υπόψη τις δημοσκοπήσεις και την κοινωνία που από ότι φαίνεται «βράζει», θα μπορούσε να ακυρώσει τις πρόωρες εκλογές εργαλειοποιώντας το νέο αναθεωρημένο σύνταγμα.

Στο σύνταγμα του 2017, τα άρθρα 78 και το 119, προβλέπουν αναβολή των εκλογών για ένα χρόνο σε περίπτωση πολέμου και έξι μηνών σε περίπτωση που η χώρα τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αντιστοίχως. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην πρώτη περίπτωση η περίοδος μπορεί να επιμηκυνθεί περαιτέρω με βάση τις συνθήκες.

Το άρθρο 119, παρότι περιορίζει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ως προς τον χρόνο που κηρύττει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, περιλαμβάνει εσωτερικές κρίσεις, φυσικές καταστροφές με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιείται με μεγαλύτερη ευκολία. Μία σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο άρθρων είναι ότι για να ενεργοποιηθεί το 78 χρειάζεται απόφαση Βουλής, ενώ για την περίπτωση της έκτακτης ανάγκης την απόφαση την λαμβάνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, δηλαδή ο Ερντογάν.

Τι προβλέπουν επί λέξει τα άρθρα του τουρκικού συντάγματος

Το άρθρο 78 του τουρκικού Συντάγματος αναφέρει επί λέξει ότι «αν η…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: