Ερώτηση Σπίρτζη στη Βουλή για την ΕΥΠ

Ερώτηση Σπίρτζη στη Βουλή για την ΕΥΠ

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης με αφορμή δημοσιεύματα για «παρακολουθήσεις και φακέλωμα από την ΕΥΠ.

Ο βουλευτής ερωτά, τον αρμόδιο υπουργό «πως ακριβώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εποπτεύει την ΕΥΠ, διασφαλίζει τον θεσμικό της ρόλο για την εθνική ασφάλεια, προγραμματίζει με αδιάβλητο τρόπο την στελέχωση της, κατοχυρώνει την δημοκρατική και νόμιμη λειτουργία της, αντιμετωπίζει τις αναφορές σαν αυτές που αποκαλύφθηκαν».

Συγκεκριμένα, επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα «Παρακολουθήσεις και φακέλωμα από την ΕΥΠ-Αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών», κατέθεσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης.

«Η απόλυτη σιωπή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως άμεσα εποπτεύοντα την ΕΥΠ και του επιτελικού του κράτους, για τις αποκαλύψεις των παρακολουθήσεων και του φακελώματος πολιτών από την ΕΥΠ, μας οδηγεί – όπως είχαμε προαναγγείλει – στην κατάθεση επίκαιρης ερώτησης, ως ένα πρώτο βήμα σε μια σειρά αντιδράσεων μας που πρόκειται να ακολουθήσουν», αναφέρει ο κ. Σπίρτζης σε δήλωση του.

Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Μητσοτάκης «οφείλει να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήματα που διατυπώνονται στην επίκαιρη ερώτηση όπως: Ποιες εντολές δόθηκαν στην ΕΥΠ, για τις παρακολουθήσεις που αποκαλύφθηκαν από τον Κ. Μητσοτάκη ή συνεργάτες του και από ποιόν συγκεκριμένα; Έλαβαν και από ποιους εισαγγελείς άδειες παρακολούθησης; Έχουν δοθεί άλλες αντίστοιχες εντολές παρακολουθήσεων; Πότε ενημερώθηκε για πρώτη φορά από την ΕΥΠ για τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων και το ‘ιδεολογικό υπόβαθρο’ των υπό παρακολούθηση πολιτών; Ποια η αναφορά για την παρακολούθηση δικηγόρων που ανέλαβαν την υπεράσπιση μεταναστών; Ποια η αναφορά για δημόσιο λειτουργό που εμφανίζεται υπέρμαχος των εργασιακών και ατομικών δικαιωμάτων των μεταναστών; Ποια η αναφορά για το 12χρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία που ζωγράφισε σκίτσο που δημοσιεύτηκε στη Le Monde  και ποια η αναφορά για τον δικηγόρο και τον δημοσιογράφο που επικοινώνησαν μαζί του; Πώς ακριβώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εποπτεύει την ΕΥΠ; Πώς διασφαλίζει τον θεσμικό της ρόλο για την εθνική ασφάλεια; Πώς προγραμματίζει με αδιάβλητο τρόπο την στελέχωση της; Πώς κατοχυρώνει την δημοκρατική και νόμιμη λειτουργία της, πως αντιμετωπίζει τις αναφορές σαν αυτές που αποκαλύφθηκαν; Πώς εγγυάται την μη ύπαρξη ‘ιδεολογικού υποβάθρου’ φακέλων πολιτών και εμποδίζει τη διασπορά κυβερνητικών συκοφαντικών διαρροών προς το ΣΥΡΙΖΑ;».

Ο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: