Εσπασαν τα κοντέρ” στο χρηματιστήριο: ΓΔ +5,68%, Τράπεζες +10%!

Εσπασαν τα κοντέρ” στο χρηματιστήριο: ΓΔ +5,68%, Τράπεζες +10%!

 Ανεμος αισιοδοξίας πνέει πάλι στις αγορές, που σπεύδουν να προεξοφλήσουν θετική έκβαση των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, με προοπτική την επίτευξη συμφωνίας ειρήνευσης. Σε ρυθμούς μίνι ράλι “τρέχουν” τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, “απογειώνονται” οι δείκτες στο ΧΑ, η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρεί κατά 10%. Πολύ χρήμα μετακινείται σε  μετοχές και άλλες τοποθετήσεις ρίσκου, εγκαταλείποντας τα ομόλογα που βρίσκονται υπό πίεση, ενόψει ανόδου των επιτοκίων.

Η ελληνική αγορά που έχει υποστεί τεράστιες απώλειες από την ημέρα της ρωσικής εισβολής, αντιδρά δίκην συμπιεσμένου ελατηρίου: Ο Γενικός Δείκτης εκτοξεύθηκε στο +5,68%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης “έσπασε τα κοντέρ” σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 10,02%!

 Υψηλές ημερήσιες αποδόσεις και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια:  Ανοδο 3,67% καταγράφει ο DAX,  στο +3,75% ο γαλλικός CAC-40%, περίπου 1,75% κερδίζει ο FTSE-100 στο Λονδίνο. 

Τη σκυτάλη έχει πάρει η Wall Street, όπου ο Dow Jones ενισχύεται κατά 1,25% και ο S&P-500 κερδίζει 1,70%, ενώ ο Nasdaq πραγματοποιεί άλμα +2,80%.  Καταλύτη διαμόρφωσης κλίματος και τάσης θα αποτελέσουν στη συνέχεια οι αποφάσεις της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την πρώτη από τις προαναγγελθείσες διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων.

 Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι καθοριστική παράμετρος  για την πορεία της ελληνικής αγοράς – όπως και των διεθνών  – θα είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας. Οπως επισημαίνουν, οι πιθανότητες άμεσης διευθέτησης του προβλήματος είναι μηδαμινές. Ομως η εκεχειρία και οι συνομιλίες θα δώσουν τη δυνατότητα στις αγορές να “ανασάνουν”, βοηθώντας παράλληλα στην αποκλιμάκωση του κόστους ενέργειας, που αποτελεί τώρα μείζον πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία.

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: