Εξατομικευμένες θεραπείες covid; Μαθηματικό μοντέλο ανοίγει τον δρόμο | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Εξατομικευμένες θεραπείες covid; Μαθηματικό μοντέλο ανοίγει τον δρόμο | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Ενα μαθηματικό μοντέλο που αναπτύχθηκε από ειδικούς του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH) και του Πανεπιστημίου Κύπρου δείχνει γιατί διαφορετικοί ασθενείς με COVID-19 έχουν διαφορετική απόκριση στις θεραπείες και αποκαλύπτει τους βιολογικούς δείκτες που κρύβονται πίσω από αυτές τις διαφορές.

Και για άλλες νόσους

Σύμφωνα με τους ερευνητές που το ανέπτυξαν, το νέο μοντέλο μπορεί να προσφέρει καλύτερη κατανόηση των πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων μεταξύ της COVID-19 και της απόκρισης του ανθρώπινου οργανισμού σε αυτή βοηθώντας τους γιατρούς να λαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για τη θεραπεία των ασθενών τους. Παράλληλα μπορεί να αποτελέσει «πυξίδα» για αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση και άλλων νόσων.

Τεράστια ετερογένεια μεταξύ των ασθενών

Η ετερογένεια που εμφανίζει στην εκδήλωσή της η COVID-19 μεταξύ διαφορετικών ασθενών ήταν εκείνη που ώθησε την ερευνητική ομάδα στο να διεξαγάγει τη συγκεκριμένη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «EBioMedicine». Κάποια άτομα είναι πλήρως ασυμπτωματικά ενώ κάποια άλλα μπορεί εμφανίσουν αναπνευστική ανεπάρκεια ή ακόμη και το επικίνδυνο για τη ζωή σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) στο οποίο συσσωρεύεται υγρό στους πνεύμονες.

«Ακόμη και μέσα στην υπο-ομάδα των σοβαρά πασχόντων με COVID-19 που αναπτύσσουν ARDS, σημειώνεται μεγάλη ετερογένεια. Εχουν διεξαχθεί σημαντικές προσπάθειες ώστε να εντοπιστούν οι υπότυποι του ARDS με βάση διαφορετικά κλινικά χαρακτηριστικά ή βιοδείκτες» εξήγησε o Ρακές Τζεν, εκ των κύριων συγγραφέων της νέας μελέτης, διευθυντής των Εργαστηρίων E.L. Steele για τη Βιολογία των Ογκων στο MGH και καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και προσέθεσε: «Προκειμένου να προβλέψουμε την εξέλιξη της νόσου και να εξατομικεύσουμε τη θεραπεία, είναι απαραίτητο να προσδιορίσουμε τη σχέση μεταξύ των κλινικών χαρακτηριστικών, των βιοδεικτών και της βιολογίας του κάθε ασθενούς. Παρότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσω πολλαπλών κλινικών δοκιμών, η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και τρομερά ακριβή».

Προσδιορισμός της βέλτιστης θεραπείας

Ως εναλλακτική ο δρ Τζεν και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν το μοντέλο τους για να αναλύσουν την επίδραση που έχουν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των ασθενών στην έκβασή τους μετά τη λήψη διαφορετικών θεραπειών. Αυτό επέτρεψε στην ερευνητική ομάδα να προσδιορίσει τη βέλτιστη θεραπεία για ξεχωριστές κατηγορίες…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: