Εξοπλισμοί: Τι όπλα πουλάει η Ρωσία και που | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιες χώρες αγοράζουν τα περισσότερα ρωσικά όπλα;

Η Ρωσία αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγό όπλων, μετά τις ΗΠΑ, με περίπου 20% των πωλήσεων παγκοσμίως. Μεταξύ 2016 και 2020, η Μόσχα έβγαλε κέρδος 28 δισ. δολάρια από πωλήσεις όπλων σε 45 χώρες.

Η Ρωσία εξάγει περίπου το 90% των όπλων της σε 10 χώρες. Ο καλύτερος πελάτης της φαίνεται να είναι η Ινδία, η οποία έχει αγοράσει από τις ΗΠΑ το 23% των όπλων της Ρωσίας για περίπου 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι μισές από τις συνολικές εισαγωγές όπλων της Ινδίας, το 49% για την ακρίβεια, προέρχονται από τη Ρωσία.

Η υπόγεια σύγκρουση με το φιλορωσικό λόμπι στην Ελλάδα

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικών όπλων με 5,1 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο, ακολουθεί η Αλγερία (4,2 δισ. δολάρια), η Αίγυπτος (3,3 δισ. δολάρια) και το Βιετνάμ (1,7 δισ. δολάρια).

Τα όπλα που πουλάει η Ρωσία

Η Ρωσία εξάγει μια ποικιλία όπλων, συμπεριλαμβανομένων αεροπλάνων, κινητήρων, πυραύλων, τεθωρακισμένων οχημάτων και συστημάτων αεράμυνας.

Τα αεροσκάφη αποτελούν σχεδόν το ήμισυ (48,6 τοις εκατό) των ρωσικών εξαγωγών όπλων. Μεταξύ 2016 και 2020 η Ρωσία παρέδωσε περίπου 400 μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών Sukhoi και MiG, σε τουλάχιστον 13 χώρες.

Η Ινδία αγόρασε τουλάχιστον τα μισά από αυτά. Η Ινδία είναι επίσης μία από τις έξι μόνο χώρες στον κόσμο που εκμεταλλεύονται πυρηνικά υποβρύχια που διαθέτει με μίσθωση από τη Ρωσία.

Ενώ πολλά από τα όπλα της Ρωσίας είναι αναβαθμίσεις του οπλοστασίου της σοβιετικής εποχής, αναπτύσσει όλο και περισσότερο πιο προηγμένα συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος S-400 που έχει πουληθεί στην Κίνα, την Ινδία, τη Συρία και την Τουρκία. Αρκετές άλλες χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά των κινητών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας, τα οποία κοστίζουν περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα. Εξοπλισμοί: Τι όπλα πουλάει η Ρωσία και που | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

AK-47: Το πιο σημαντικό όπλο στον κόσμο

Το πιο διάσημο ρωσικό όπλο είναι το AK-47 ή Καλάσνικοφ.

Αναπτύχθηκε από τον στρατηγό του σοβιετικού στρατού Μιχαήλ Καλάσνικοφ τη δεκαετία του 1940. Το φτηνό, ανθεκτικό και εύχρηστο αυτό όπλο είναι το τυπικό όπλο πεζικού για περισσότερες από 100 χώρες. Το AK αναφέρεται στο «Avtomat Kalashnikova», στα ρωσικά για το αυτόματο Καλάσνικοφ, και ο αριθμός «47» αντιπροσωπεύει το έτος που κατασκευάστηκε το τουφέκι.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 100 εκατομμύρια AK-47, ή παρόμοιες παραλλαγές, σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας το το πιο διαδεδομένο τυφέκιο εφόδου στον κόσμο. Εξοπλισμοί: Τι όπλα πουλάει η Ρωσία και που | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Οι μεγαλύτεροι αγοραστές στρατιωτικού εξοπλισμού

Το 2020, οι ΗΠΑ δαπάνησαν 778 δισεκατομμύρια…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: