«Εξυπνη» μάσκα προσαρμόζεται στην αναπνοή | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Κορωνοϊός – Μάσκα με… τεχνητή νοημοσύνη προσαρμόζεται στην αναπνοή του χρήστη

 

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι η ένοχη για τη «μασκοφορεμένη» πλέον ζωή του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι μάσκες έχουν μετατραπεί σε καθημερινό «σύντροφό» μας καθώς αποτελούν ένα από τα σημαντικά μέτρα προστασίας ενάντια στη μετάδοση και τη διασπορά του ιού SARS-CoV-2, ωστόσο δεν είναι και ο πιο… άνετος και βολικός σύντροφος – ιδιαιτέρως όταν κάποιος φορά μάσκα κατά την άσκηση.

Η «έξυπνη» μάσκα

Τώρα ερευνητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια (μεταξύ των οποίων και ο έλληνας καθηγητής Κώστας Γρηγορόπουλος) και από τα Πανεπιστήμια Yonsei και Hanyang ανέπτυξαν μια νέα «έξυπνη» μάσκα η οποία αλλάζει το μέγεθος των πόρων της ανάλογα με τις συνθήκες. Με τον τρόπο αυτόν ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αναπνέει ευκολότερα όταν δεν είναι απαραίτητο το πολύ μεγάλο φιλτράρισμα του αέρα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «ACS Nano» – όπως για παράδειγμα όταν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι χαμηλά ή όταν κάποιο άτομο γυμνάζεται μόνο του σε εξωτερικό χώρο (και οι δύο αυτές συνθήκες θεωρούνται χαμηλού κινδύνου για μετάδοση του SARS-CoV-2).

Προσαρμογή των χαρακτηριστικών φιλτραρίσματος

Οι μάσκες που φοράμε όλοι σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται σε μεταβαλλόμενες συνθήκες. Ετσι, όλοι ξέρουμε πια, πως όσο περισσότερο φοράμε τη μάσκα μέσα στην ημέρα η «παγιδευμένη» εντός της εκπνοή μας προκαλεί αίσθημα ζέστης, υγρασίας και δυσφορίας – όλα αυτά επιδεινώνονται όταν ένα άτομο ασκείται. O Σαν Γουάν Κο και οι συνεργάτες του κατασκεύασαν λοιπόν μια μάσκα που μπορεί αυτόματα να προσαρμόζει τα χαρακτηριστικά φιλτραρίσματος ανάλογα με τις συνθήκες.

Περισσότερος αέρας περνά μέσα από τους πόρους

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα φίλτρο με μικροπόρους οι οποίοι διαστέλλονται όταν το φίλτρο τεντώνεται, με αποτέλεσμα να περνά περισσότερος αέρας μέσα από τους πόρους. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι μια μεγάλη αύξηση στην ικανότητα διαπνοής του φίλτρου το οποίο είναι φτιαγμένο από ειδικές νανοΐνες επιτυγχάνεται με απώλεια μόλις της τάξεως του 6% στην αποτελεσματικότητα του φιλτραρίσματος.

Πώς λειτουργεί το σύστημα

Η ερευνητική ομάδα τοποθέτησε στη συνέχεια ένα ειδικό «καλαπόδι» γύρω από το φίλτρο που μπορεί να το τεντώνει όταν χρειαστεί και το οποίο συνδέεται με μια ελαφριά, φορητή συσκευή που περιέχει έναν αισθητήρα, μια αντλία…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: