Ευρωπαϊκή Ένωση: Έχει έτοιμες κυρώσεις κατά του Ιράν – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ευρωπαϊκή Ένωση: Έχει έτοιμες κυρώσεις κατά του Ιράν - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με προσχέδια εγγράφων που αποκαλύπτει το Politico. Οι κυρώσεις που αναμένεται να επιβάλλει η ΕΕ συζητούνται ως μέρος της απάντησης στην θανατηφόρα καταστολή των διαδηλωτών από το Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini.

Διαβάστε επίσης: Ιράν: Άλλος ένας διαδηλωτής καταδικάστηκε σε θάνατο

Υπάρχουν συνολικά 27 έγγραφα της ΕΕ, τα οποία έχει δει το POLITICO, τα οποία ονομάζονται «πακέτο αποδεικτικών στοιχείων», καθώς περιλαμβάνουν τις πληροφορίες —κυρίως δημοσιεύματα του Τύπου— που υποστηρίζουν τις προτεινόμενες κυρώσεις.

Στο στόχαστρο της ΕΕ 17 αξιωματούχοι

Σύμφωνα με τα έγγραφα, υπάρχουν 17 άτομα που η ΕΕ αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις. Περιλαμβάνουν περιφερειακούς κυβερνήτες, νομοθέτες, υπουργούς και ανώτατο στέλεχος της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Ραδιοφωνίας της Δημοκρατίας του Ιράν (IRIB). Οι κυρώσεις θα στοχεύουν επίσης νυν και πρώην αξιωματούχους του Ιρανικού Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), το οποίο έχει παίξει βασικό ρόλο στην καταστολή της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Iran Human Rights με έδρα το Όσλο, οι κυβερνητικές δυνάμεις του Ιράν έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 481 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 64 παιδιά και 35 γυναίκες, τους τελευταίους μήνες.

Ποιοι περιλαμβάνονται στην λίστα

Στη λίστα περιλαμβάνεται ο Ιρανός υπουργός Αθλητισμού, Seyed Hamid Sajjadi Hazaveh, ο οποίος σύμφωνα με το έγγραφο είναι «υπεύθυνος για την πίεση των αθλητών του Ιράν να σιωπήσουν, για να τους εμποδίσει να μιλήσουν διεθνώς κατά της καταστολής στο Ιράν».

Συνδέει τον υπουργό με τη θεραπεία της Ελνάζ Ρεκαμπί, η οποία έχει λάβει μεγάλη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης. «Ασχολήθηκε προσωπικά με την περίπτωση της Ελνάζ Ρεκαμπί, μιας Ιρανής αθλήτριας ορειβάτριας που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ στον αγώνα αναρρίχησης βράχου του Ασιατικού Πρωταθλήματος το φθινόπωρο του 2022».

Τον Δεκέμβριο, σημειώνει το έγγραφο, «κατέστη σαφές ότι το σπίτι της οικογένειας της Ελνάζ Ρεκαμπί στο Ζαντζάν φέρεται να κατεδαφίστηκε». Μεταξύ των 20 οντοτήτων στη λίστα είναι η Αρχή Επικοινωνίας του Ιράν (CRA), η οποία «επιβάλλει τις απαιτήσεις της ιρανικής κυβέρνησης για φιλτράρισμα του περιεχομένου του Διαδικτύου μέσω ενός λογισμικού κατασκοπείας που ονομάζεται SIAM» και το Ravin Academy, ένα όργανο που έχει εκπαιδεύσει χάκερ «που εμπλέκονται στην άμεση διακοπή της επικοινωνία όσων διαμαρτύρονται κατά του ιρανικού καθεστώτος».

Περιλαμβάνονται επίσης δώδεκα περιφερειακά σώματα του…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: