Ευρωζώνη: Κατώτερο των προσδοκιών το εμπορικό πλεόνασμα

Ευρωζώνη: Κατώτερο των προσδοκιών το εμπορικό πλεόνασμα

Διολίσθησε το μη προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης, κατά τον Αύγουστο, λόγω εισαγόμενης ενέργειας.

Η Eurostat γνωστοποίησε πως το πλεόνασμα εμπορίου διαμορφώθηκε στα 4,8 δισ. ευρώ έναντι των 14 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν πλεόνασμα 16,1 δισ. ευρώ.

Σε προσαρμοσμένη βάση, το εμπορικό πλεόνασμα έφτασε στα 11 δισ. ευρώ. 

Οι εξαγωγές της ευρωζώνης ενισχύθηκαν 0,3% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο, ενώ οι εισαγωγές ανέβηκαν 1,6% σε προσαρμοσμένους εποχικά λόγους.

Η Eurostat τόνισε πως το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ενέργεια για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, σημείωσε άνοδο στα 151,9 δισ. ευρώ από τα 108,7 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

Το εμπορικό έλλειμμα με τη Ρωσία, τον βασικό ενεργειακό προμηθευτή της ΕΕ, αυξήθηκε στα 37 δισ. ευρώ, κατά το οκτάμηνο έναντι των 12,9 δισ. ευρώ πριν από ένα έτος.

Το εμπόριο με τη Νορβηγία, άλλον έναν προμηθευτή της ΕΕ με αέριο και πετρέλαιο, εμφάνισε έλλειμμα 2,4 δισ. ευρώ από το πλεόνασμα των 3,6 δισ. ευρώ.

Η επίπτωση αυτή αντιστάθμισε την αύξηση του πλεονάσματος στο εμπόριο με τη Βρετανία μετά το Brexit, το οποίο αυξήθηκε στα 93,1 δισ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, από τα 65,6 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: