Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: 14η εθελοντική αιμοδοσία στις 21 Οκτωβρίου

Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: 14η εθελοντική αιμοδοσία στις 21 Οκτωβρίου

Τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της πανδημίας, έχει αλλάξει η καθημερινότητα όλων κι έχουν επηρεαστεί ακόμη και οι αιμοδοσίες καθώς παρατηρείται μείωση της προσέλευσης των εθελοντών αιμοδοτών. Ωστόσο, οι ανάγκες για αίμα δεν μειώνονται αναλόγως.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο υπεύθυνος της Τράπεζας Αίματος της Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Αθανάσιος Αλειφτήρας, απευθύνοντας έκκληση σε όσους μπορούν να  προσφέρουν αίμα, να προσέλθουν στην 14η εθελοντική αιμοδοσία του διοργανώνει στις 21 Οκτωβρίου ο ΦΣΘ, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος».

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΦΣΘ (Εθνικής Αντιστάσεως 173-175), από τις 14:30 έως τις 18:00, και είναι ανοιχτή για τα μέλη του Συλλόγου, τις οικογένειές τους, τους υπαλλήλους των φαρμακείων και του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών αλλά και για φίλους και γνωστούς.

Ο Σύλλογος έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας ενάντια στη λοίμωξη COVID-19, ενώ όσοι προσέρχονται πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», δεν υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός και συνεπώς όλοι μπορούν να έλθουν και να αιμοδοτήσουν.

Οδηγίες για αιμοδότες

Όσοι επιθυμούν να αιμοδοτήσουν, καλό είναι να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:

– Να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας είτε τον ΑΜΚΑ σας είτε την αστυνομική ταυτότητα.

– Επειδή η ώρα διεξαγωγής της αιμοδοσίας είναι το μεσημέρι, πρέπει να έχετε φάει κάτι ελαφρύ (ένα τοστ ή ένα σάντουιτς) μισή με μία ώρα πριν από την αιμοδοσία. Όχι μεσημεριανό! Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να περάσουν 2-3 ώρες. Δεν πρέπει να είστε νηστικοί ούτε να έχετε παραλείψει το πρωινό σας.

– Δεν πρέπει να βρίσκεστε υπό αγωγή φαρμάκων, διότι αυτό αυτόματα σας αποκλείει από την αιμοδοσία. Ειδικά όσοι πάσχουν από υπέρταση και η πίεσή τους είναι ρυθμισμένη με αντιυπερτασικά φάρμακα πρέπει να παραλείψουν την αγωγή τους για 1-2 μέρες πριν από την αιμοδοσία. Το ίδιο ισχύει και για όσους πάσχουν από υπερχοληστεριναιμία.

– Όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, τα οποία δεν αποτελούν τμήμα κάποιου θεραπευτικού σχήματος, καλό είναι να τα διακόπτουν 3-4 μέρες πιο πριν.

– Όσοι είναι υπό αγωγή για τον υποθυρεοειδισμό, το πρωί της αιμοδοσίας δεν πρέπει να λάβουν το χάπι τους. Μπορούν να το πάρουν αφού δώσουν αίμα.

– Αποκλείονται από την αιμοδοσία όσοι: παίρνουν β-αποκλειστές, έχουν κάποια αλλεργία σε έξαρση, πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα (έκζεμα, ψωρίαση,…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: