Φοροέσοδα: Υπεραπέδωσαν στο οκτάμηνο – Ξεπέρασαν κατά 5,5 δισ. τον στόχο

Φοροέσοδα: Υπεραπέδωσαν στο οκτάμηνο - Ξεπέρασαν κατά 5,5 δισ. τον στόχο

Τα δημοσιονομικά πηγαίνουν πρίμα το 2022 και μεγάλη συμβολή σ’ αυτό έχει η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων, που υπερκαλύπτουν τους ορισθέντες στόχους του οικονομικού επιτελείου. Αυτό επιβεβαιώνεται περίτρανα από τα οριστικά στοιχειά εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου, όπου τα φορολογικά έσοδα εμφανίζονται αυξημένα κατά 5,5 δισ. ευρώ, έναντι του στόχου. Για τον Αύγουστο η υπέρβαση ανήλθε στα 1,3 δισ. ευρώ.

Επίσης πιστοποιείται αυτό που διαφάνηκε από τα προκαταρκτικά στοιχεία για το οκτάμηνο, ότι η ελληνική οικονομία “παρήγαγε” πλεόνασμα ύψους 19 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,942 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 6,381 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

Οι δύο κύριες κατηγορίες που στήριξαν τα φορολογικά έσοδα, είναι ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος.

Αναλυτικά τα στοιχεία, όπως προκύπτει από την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχουν ως εξής:

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4,105 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 9,992 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 10,519 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 39,232 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,695 δισ. ευρώ ή 17% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022, παρά τα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42,808 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 6,399 δισ. ευρώ ή 17,6% έναντι του στόχου.

Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα των μειζόνων κατηγοριών του κρατικού προϋπολογισμού έχουν ως ακολούθως:

Α. Τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 35,734 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,512 δισ. ευρώ ή 18,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται:

α) στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022,

β) στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022,

γ) στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους και

δ) στην είσπραξη μέχρι το τέλος Αυγούστου 2022 των τεσσάρων από τις οκτώ δόσεις του ΕΝΦΙΑ οι οποίες είχαν…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: