Φόρος τιμής στους εκτελεσθέντες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής από τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών

Φόρος τιμής στους εκτελεσθέντες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής από τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών

Σε μια κίνηση σπουδαίας συμβολικής σημασίας προχώρησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Σήμερα το απόγευμα μετέβη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και μέσα σε μια λιτή και φορτισμένη συναισθηματικά, εκδήλωση, άφησε ένα λουλούδι στο μνημείο, ως φόρο τιμής σε όσους εκτελέστηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής την περίοδο 1942-1944.

Τον κ. Ροτ υποδέχθηκε ο δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, ο οποίος τον ξενάγησε στον χώρο, του ανέφερε τις λεπτομέρειες εκείνης της εποχής, ενώ κατά τη σύντομη ομιλία του, τόνισε το πόσο σημαντική είναι η επίσκεψη του Γερμανού υφυπουργού σε αυτόν τον τόπο θυσίας. Χαρακτήρισε «ελπιδοφόρο γεγονός» την παρουσία του και πρόσθεσε πως «μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Ιστορία για να πορευθούμε σ’ ένα καλύτερο μέλλον».

 Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στις προσφυγικές ρίζες της πόλης και στην περίοδο της αντίστασης κατά των δυνάμεων κατοχής, τόνισε για το σκοπευτήριο: «Είναι για την Ελλάδα, ένα από τα πιο εμβληματικά μέρη μαρτυρίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Ο κ. Βοσκόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός δικτύου πόλεων κατά του φασισμού, σε όλη την Ευρώπη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η ηρωική πόλη μας, έχει ήδη προσκαλέσει άλλες πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, να ενωθούν σ’ ένα δίκτυο αλληλεγγύης, διατήρησης της ιστορικής μνήμης, αλλά και επιστημονικής και ιστορικής έρευνας. Έχουμε υποχρέωση προς τις μελλοντικές γενιές, να ερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους η ανθρωπότητα μπορεί να ακολουθεί συχνά ακραίες οδούς για την επίλυση πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Είμαστε υποχρεωμένοι να αφηγηθούμε τις ιστορίες που συνέβησαν στη χώρα μας, να θυμόμαστε αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τις αξίες και τις ιδέες που μας κάνουν ανθρώπους. Πόλεις όπως η δική μας, έχουν την υποχρέωση να μετατρέψουν αυτή τη θυσία, σε ρίζες για ένα καλύτερο μέλλον και να θέσουμε καλύτερα θεμέλια από τις προηγούμενες γενιές. Πρέπει να συνεργαστούμε για μια ειρηνική συνύπαρξη, για αειφόρο ανάπτυξη, για ίσες ευκαιρίες σε όλους, για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία».

 Από τη δική του μεριά ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, αφού είπε πως ήταν προσωπική επιθυμία του η επίσκεψη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το μέρος αυτό μας θυμίζει τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του Ολοκαυτώματος και της τρομοκρατίας του ναζισμού. Τα περισσότερα από τα θύματα αγωνίστηκαν κατά των ναζί…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: