Φραγκογιάννης: 30 αποστολές οικονομικής διπλωματίας σε 2,5 χρόνια

Φραγκογιάννης: 30 αποστολές οικονομικής διπλωματίας σε 2,5 χρόνια

Τις διπλωματικές γέφυρες επικοινωνίας και άμεσης κινητικότητας που ανοίγει η οικονομική διπλωματία, αναδεικνύει ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, με άρθρο του σήμερα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Σε έναν απολογισμό των 2,5 ετών στο ΥΠΕΞ, ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρεται στις 30 αποστολές που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό, με ταυτόχρονη άσκηση πολυμερών σχέσεων με πληθώρα διεθνών οργανισμών.

“Συμμετείχαμε” γράφει “στον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, στην διαμόρφωση του action plan με τη Γερμανία και σε δεκάδες τριμερείς και τετραμερείς περιφερειακές συνεργασίες στην περιοχή μας. Αυτή τη στρατηγική στόχευση εξυπηρετούν τα σχήματα συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με τη Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, καθώς και οι συμφωνίες με τις χώρες του Κόλπου”.

Ειδικότερα ο υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι “μέσα στο 2021 πήγαμε 5 φορές στην Λιβύη, ανοίξαμε την πρεσβεία στην Τρίπολη και το προξενείο στην Βεγγάζη και ήδη συμμετείχαμε στην σύνοδο Libyan Stability Initiative που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της λιβυκής κυβέρνησης πριν λίγες ημέρες”. Παράλληλα, όπως εξηγεί, “δημιουργήσαμε ένα κανάλι επικοινωνίας στη βάση μιας θετικής ατζέντας με την Τουρκία, εν μέσω διαδοχικών αλλαγών πλεύσης στην στρατηγική της”, ενώ “χθες επισκεφτήκαμε τα Τίρανα και την επόμενη εβδομάδα επισκεπτόμαστε την Σαουδική Αραβία”. “Επεξεργαζόμαστε” προσθέτει “ένα μεγάλο πρόγραμμα επισκέψεων και συμφωνιών εστιασμένων σε δεκάδες χώρες με ιδιαίτερη έμφαση στη γειτονιά μας και τους στενούς παραδοσιακούς μας συμμάχους”.

Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός Εξωτερικών εστιάζει στις επενδυτικές συμφωνίες “εμβληματικού χαρακτήρα, με έργα που θα αφήσουν αποτύπωμα για πολλές δεκαετίες και διαφημίζουν την Ελλάδα στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα”. Επισημαίνει τη σημασία των σύγχρονων βιομηχανικών μονάδων, τουριστικών έργων περιβαλλοντικής υπόστασης που “είναι στην κορυφή του καταλόγου”, όπως λέει, “με έργα που γίνονται φάρος καινοτομίας και ανάδειξης της χώρας μας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού”. “Μετρήσιμα”, όπως υπογραμμίζει, “αποτελέσματα οικονομικής διάστασης” που αποκτά πλέον η εξωτερική πολιτική της χώρας.

Τέλος ο κ. Φραγκογιάννης αναδεικνύει τη σημασία των δύο πρόσφατων συμφωνιών της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ. “Η κινητικότητα της οικονομικής διπλωματίας εντάσσεται στον μεγαλύτερης διάστασης σχεδιασμό της εθνικής στρατηγικής, που με δύο συμφωνίες οι οποίες υπογράφηκαν τις τελευταίες 15 ημέρες, από τον…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: