Φρέναρε το χρηματιστήριο, αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων

Φρέναρε το χρηματιστήριο, αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων

Οι τραπεζικές μετοχές άντεξαν στην πίεση ρευστοποιήσεων από αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και ο κλαδικός τους δείκτης έκλεισε με θετικό πρόσημο, αλλά οι δύο βασικοί δείκτες του ΧΑ τερμάτισαν στο κόκκινο, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση η αγορά θα δυσκολευτεί να συνεχίσει πάνω από τα υψηλά 12μήνου που κατέγραψε στη χθεσινή συγκυρία.

 Αλλωστε η βραχυχρόνια συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή, καθώς η πανδημία και οι επιπτώσεις της παραμένουν πρόβλημα για την οικονομία, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός εξελίσσεται σε μίνι-φιάσκο, ενώ η άνοδος των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα υποδηλώνει προβληματισμό για τις δημοσιονομικές εξελίξεις.

Πάντως ο Αύγουστος έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 4% στον Γενικό Δείκτη και 4,5% στον τραπεζικό, ενώ η επίδοση του ΓΔ από την αρχή του έτους (στο 8μηνο) είναι +15% .

Η μεγάλη αλλαγή που συντελέστηκε σήμερα στην αγορά είναι η εντυπωσιακή αύξηση του τζίρου (92,4 εκατ. ευρώ, συν 5,3 εκατ. σε συναλλαγές πακέτων. Ομως αυτή η αύξηση είναι μάλλον συγκυριακή και δεν θα συνεχισθεί τις επόμενες μέρες. Οφείλεται κυρίως σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων που συναρτώνται με αλλαγές στους διεθνείς δείκτες MSCI. Επισημαίνεται ότι περίπου ο μισός τζίρος πραγματοποιήθηκε στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρά κέρδη. Ομως οι βασικοί δείκτες πήραν αμέσως καθοδική κατεύθυνση και τερμάτισαν κοντά στα χαμηλά  ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε  με απώλειες 0,66% στις 923,15 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ 920,75 μονάδων (-0,92%) και 931,94 (+0,29%). Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,52%, υποχωρώντας στις 2.214,27 μονάδες

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από +1,57% μέχρι -0,47% και τερμάτισε με κέρδη 0,65%. Με θετικό πρόσημο Πειραιώς +1,4%, Alpha +1,2%, Εurobank +0,1%. Αμετάβλητη η Εθνική, στο κόκκινο η Attica Bank (-2,4%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΟΛΠ +1,2%, Lamda +1,1%, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο και Aegean +0,6%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΕΛΠΕ -3,2%, Coca-Cola, ΕΥΔΑΠ και Τιτάν -2,7%,  Motor Oil -2,2%,  ΑΔΜΗΕ -2%, Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ -1,8%.

Στα mid caps Πλαίσιο +2%, Elton +1,6%, Cenergy +1%. Στον αντίποδα Ιντρακάτ  -2,5%, ΕΥΑΘ και ΟΛΘ -1,2%, Ικτίνος -1%.

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: