Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία

Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που διαδραματίζονται μετά τη ρωσική ειβολή στην Ουκρανία και συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις των εταίρων και συμμάχων της για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και τη στήριξη του ουκρανικού λαού, τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γιάννης Οικονόμου υπενθύμισε τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στο πρόσφατο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Όπως τόνισε, «ο έμπρακτος αναθεωρητισμός της Ρωσίας τον οποίον ο Πούτιν προσπαθεί να στηρίξει θεωρητικά σε ιστορικά και πολιτικά δεδομένα είναι δυναμικά αναχρονιστικός. Μας γυρίζει βίαια σε ένα θολό περιβάλλον πόνου και στερήσεων, βίας και πολέμου, εθνικισμού. 

Η αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, των διεθ,ών συνόρων δεν μπορεί να δικαιωθεί με κανέναν τρόπο. Αν αυτή η τάση δεν σταματήσει εν τη γενέσει της, θα θερίσουμε πολλές θύελλες.

Η Ελλάδα δεν είναι ούτε ιστορικά, ούτε πολιτικά αφελής και δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν και με κανένα τρόπο να θίξει τα δίκαια και τα συμφέροντά της» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε:

«Είμαστε και θα παραμείνουμε παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Η Ελλάδα οφείλει να στηρίζει ενεργά το Διεθνές Δίκαιο και να υπερασπίζεται έμπρακτα όσους αδικούνται.

Η στάση μας σε κάθε προσπάθεια αναθεωρητισμού των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας οφείλει να είναι καθαρή και ανυποχώρητη. Είναι ο μόνος τρόπος εδραίωσης της παγκόσμιας ειρήνης και διασφάλισης των εθνικών μας δικαίων» είπε.

«Να προσαρμοστούμε γρήγορα στα νέα δεδομένα»

Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η ρωσική εισβολή επανατοποθετεί την πραγματικότητα στην Ευρώπη και σε όλον τον πλανήτη σε πολλαπλά επίπεδα. Ο κόσμος άλλαξε ραγδαία τα τελευταία δύο χρόνια, συνεχίζει να αλλάζει με ρυθμό καταιγιστικό, και είναι ανάγκη να προσαρμοστούμε γρήγορα στα νέα αυτά δεδομένα, να ανταποκριθούμε στο νέο περιβάλλον.

Η Ευρώπη, είπε, δεν επαναπαύεται και δείχνει το ηθικό και πολιτικό σφρίγος για να διατηρήσει το πολιτισμικό κεκτημένο της.

Κατά τον κ. Οικονόμου, σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν τους Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσά τους και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έθεταν επιτακτικά την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και ιδίως την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Αποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι η άμυνα είναι όχι απλά αυτοσκοπός, αλλά εθνική προτεραιότητα.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως, όπως και…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: