Γ. Οικονόμου: Θέμα σεβασμού του Δικαίου της Θάλασσας ο σεβασμός της νομιμότητας σε Αιγαίο-Μεσόγειο

Γ. Οικονόμου: Θέμα σεβασμού του Δικαίου της Θάλασσας ο σεβασμός της νομιμότητας σε Αιγαίο-Μεσόγειο

«Η Τουρκία είναι μια χώρα απολύτως προβλέψιμη στις αντιδράσεις της, και όταν οι επιδιώξεις της στη διεθνή σκηνή φαίνεται να της βγαίνουν, και πολύ περισσότερο όταν φαίνεται να μην της βγαίνουν. Πάντοτε αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο έχουν αντανάκλαση στη γειτονιά μας, στην Αν. Μεσόγειο, στο Αιγαίο» δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» και τόνισε πως η ελληνική Πολιτεία είναι προετοιμασμένη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση και σε κάθε ενδεχόμενο.

«Έχουμε καταφέρει μέσω μιας εξωτερικής πολιτικής, μέσω μιας πολιτικής αντιμετώπισης της Τουρκίας, που εδράζεται πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο, με διπλωματικές κινήσεις στα fora που συμμετέχουμε και προς όλους τους μεγάλους παίκτες της παγκόσμιας πολιτικής, αλλά και της γειτονιάς μας, αλλά και της δυνατότητάς μας για αποτροπή, να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια και να εκπέμπουμε ένα μήνυμα σ’ όλον τον κόσμο για το τι πραγματικά συμβαίνει με την παραβατικότητα, με την προκλητικότητα. Είμαστε προετοιμασμένοι και όλο το πλαίσιο της πολιτικής μας είναι τέτοιο, ώστε να μην εγκλωβιζόμαστε σε επώδυνα διλήμματα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προσέθεσε πως δύο χώρες που η γεωγραφία τις έχει οδηγήσει να ζουν έτσι όπως ζουν, δεν μπορεί να μη μιλάνε και να μην προσπαθούν να συνεννοηθούν. Επ’ αυτού, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στα θέματα της κλιματικής κρίσης, του περιβάλλοντος, των πυρκαγιών και της ενέργειας.

«Από εκεί και πέρα, εμείς είμαστε πάρα πολύ καθαροί με την Τουρκία. Η διαφορά μας πρέπει να λυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο και έχει να κάνει μόνο με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Αυτό δεν είναι ένα μήνυμα που το έχουμε εκπέμψει πολύ καθαρά μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το είπε και ο πρωθυπουργός χθες» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι στις ΗΠΑ δεν συνέπεσαν τα προγράμματα των ηγετών των δύο κρατών και δεν υπήρχε πουθενά σχεδιασμός για συνάντηση.

«Οι έρευνες που κάνει το Nautical Geo, συνεχίζονται. Πρόκειται για μια κοινή ερευνητική προσπάθεια τριών κρατών, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου με γαλλικό πλοίο. Η ελληνική διπλωματία, η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει καταφέρει να καταστήσει σαφές ότι ο σεβασμός της νομιμότητας σε ό,τι αφορά το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, δεν είναι μόνο θέμα ελληνοτουρκικής διαφοράς. Είναι θέμα σεβασμού του Δικαίου της Θάλασσας, απέναντι συνολικότερα στη διεθνή κοινότητα», συνέχισε.

Και υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει η παράμετρος του φόβου. Υπάρχει η παράμετρος ότι όταν έχεις απέναντί σου…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: