Γαλλία: Θα παραδώσει ελαφρά άρματα μάχης στην Ουκρανία

Logo Image

Την παράδοση «ελαφρών αρμάτων μάχης» γαλλικής κατασκευής στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι «ο πρόεδρος θέλησε να ενισχύσει αυτή τη (στρατιωτική) βοήθεια που έχει ήδη δοθεί στο Κίεβο» με την παράδοση αρμάτων μάχης AMX-10 RC.

«Είναι η πρώτη φορά που άρματα μάχης δυτικού σχεδιασμού παραδίδονται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», σημείωσε η γαλλική προεδρία ύστερα από την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δυο ηγετών.

Ο αριθμός των αρμάτων μάχης και οι προθεσμίες των παραδόσεων δεν διευκρινίστηκαν.

Σύμφωνα με το Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιβεβαίωσε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την «ακλόνητη υποστήριξη» της Γαλλίας «μέχρι τη νίκη», θέλησε με αυτό τον τρόπο να «δείξει τη σταθερή και συνεχή» γαλλική στρατιωτική βοήθεια.

Τι είναι τα AMX-10 RC

Ta AMX-10 RC είναι ελαφρά άρματα μάχης, πάνω σε τροχούς και όχι σε ερπύστριες, επομένως “εύκολα μετακινούμενα”, “σίγουρα παλιά αλλά αποτελεσματικά”, υποστήριξε ένας σύμβουλος. Στον γαλλικό στρατό ξηράς, το σύστημα αυτό θα αντικατασταθεί σταδιακά από το Jaguar.

Οι υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας και της Ουκρανίας θα έχουν συνομιλίες “πολύ γρήγορα για να καθορίσουν τους τρόπους” αυτών των παραδόσεων, τόσο για τις προθεσμίες όσο και για τον αριθμό των αρμάτων μάχης, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στα διάφορα στρατιωτικά μέτωπα, υπογράμμισε η γαλλική προεδρία.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: