Γερμανία: «Γρίφος» η νέα κυβέρνηση – Παράταση στη θητεία Μέρκελ | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Γερμανικές εκλογές – O «γρίφος» της νέας κυβέρνησης δίνει παράταση στη θητεία Μέρκελ

Θέλουμε η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία να σχηματιστεί και να ορκιστεί το συντομότερο δυνατό και πάντως πριν τα Χριστούγεννα και πριν την έναρξη της προεδρίας της Γερμανίας στην ομάδα της G7. Σε αυτό συμφώνησαν τόσο ο Όλαφ Σολτς και ο Άρμιν Λάσετ, ηγέτες των δύο ισχυρότερων εκλογικά κομμάτων μετά και την αναμέτρηση της Κυριακής όσο και οι επικεφαλής των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (FDP), που κατά πάσα πιθανότητα θα κληθούν να συμμετέχουν στο νέο σχήμα.

Στην πράξη, όμως, δεν θα είναι τόσο εύκολο, ό,τι κι αν ειπώθηκε στην πρώτη κοινή εμφάνιση των πολιτικών ηγετών, που έγινε στη δημόσια τηλεόραση περίπου δύο ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες. Κι αυτό διότι οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων παραμένουν σημαντικές, με αποτέλεσμα να είναι αρκετοί εκείνοι που προβλέπουν επανάληψη του θρίλερ που εκτυλίχθηκε μετά τις εκλογές του 2017, όταν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης είχαν διαρκέσει περίπου ένα εξάμηνο.

Με κονδύλια €78 δισ. η κυβέρνηση επενδύει σε νέα τετραετία

 REUTERS/Annegret Hilse

Κανείς παντοδύναμος

Η κατάσταση δυσκολεύει από το γεγονός ότι κανένα κόμμα δεν αναδείχτηκε από τις κάλπες πανίσχυρο και αδιαμφισβήτητα κυρίαρχο στο πολιτικό σκηνικό. Είναι κάτι, άλλωστε, που φάνηκε και από το γεγονός ότι ο Λάσετ, παρά την πανωλεθρία που υπέστη το κόμμα του, επέμεινε ότι είναι σε θέση να διεκδικήσει την ηγεσία της επόμενης κυβέρνησης, αντί του νικητή των εκλογών Σολτς.

Φυσικά, φάνηκε πως υπάρχουν καλές προθέσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, όπως και συνείδηση της κρισιμότητας της κατάστασης. Τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ευρώπη – που αναμένει πολλά από το Βερολίνο – η οποία δεν επιτρέπει την πολυτέλεια των αέναων διαπραγματεύσεων.

Για του λόγου το αληθές, ο ηγέτης του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, έριξε το γάντι στην ομόλογό του των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ. Την κάλεσε, συγκεκριμένα, οι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων να συναντηθούν πρώτα μεταξύ τους και να προσπαθήσουν να τα βρουν, έτσι ώστε στη συνέχεια να παρουσιάσουν ένα κοινό σχέδιο στον «μεγάλο» εταίρο τους – είτε αυτός είναι οι Σοσιαλδημοκράτες (το πιθανότερο) είτε οι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας.

Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, τα εμπόδια θα είναι πολλά και η πορεία δύσκολη. Όσο για τα σενάρια που αφορούν στη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, τίποτε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, ό,τι και να λέγεται σήμερα – εκτός από τη συμμετοχή της ακροδεξιάς Εναλλακτικής στη Γερμανία στην κυβέρνηση. Ακόμη και ένας νέος «μεγάλος…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: