Γερμανία: Ο Λάσετ, ο Σολτς και η Ελλάδα | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Γερμανικές εκλογές – Ο Λάσετ, ο Σολτς και η Ελλάδα

Η αποχώρηση της Ανγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία της Γερμανίας, ύστερα από 16 χρόνια αλλάζει τα δεδομένα και στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι για τη διαδοχή της, ο Χριστιανοδημοκράτης Αρμιν Λάσετ και ο Σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς, αυτοπροβάλλονται και ως πολιτικοί κληρονόμοι της Μέρκελ.

Η «αόρατη Διεθνής» της Μαφίας

Αλλά η επόμενη μέρα δεν θα είναι απλή συνέχεια της περιόδου Μέρκελ.

Με τον Λάσετ καγκελάριο

Με τον Αρμιν Λάσετ (CDU/CSU) καγκελάριο της Γερμανίας η Αθήνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με σκλήρυνση της γραμμής ισορροπιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που ακολούθησε η Μέρκελ.

Ο Λάσετ θέλει ενεργό τον δίαυλο επικοινωνίας με την Αγκυρα και τον ρόλο της Γερμανίας ως αντιστάθμισμα στην υποστήριξη της Γαλλίας και του Μακρόν στην Ελλάδα.

«Στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας υπάρχουν για χρόνια πολλά σκαμπανεβάσματα. Γερμανία και Γαλλία πρέπει να δρουν πάντα από κοινού με διαφορετικούς τόνους» είπε στα «ΝΕΑ» με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια την περασμένη άνοιξη.

«Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν υποστηρίζει ιδιαίτερα τις ελληνικές θέσεις, αλλά στις κρίσεις είναι σημαντικό να διατηρείται το νήμα επικοινωνίας και με την Τουρκία» σημείωσε.

Ζητούμενο για τον Λάσετ είναι «να αποσαφηνιστεί το κεντρικό ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων και να εμπεδωθούν συνθήκες ασφάλειας δικαίου για Ελλάδα και Τουρκία».

Για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, ο Λάσετ περιορίστηκε να πει ότι «οι ανησυχίες της Ελλάδας πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να τηρηθεί η ισορροπία δυνάμεων», αποφεύγοντας να μπει σε λεπτομέρειες για συγκεκριμένα οπλικά συστήματα. Γερμανία: Ο Λάσετ, ο Σολτς και η Ελλάδα | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

«Τουρκο-Λάσετ» τον χαρακτηρίζουν στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία εξαιτίας των καλών σχέσεων που διατηρεί με τη μεγάλη τουρκική παροικία στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας. Τις καλλιεργεί ο Λάσετ για λόγους ειρηνικής συμβίωσης και εσωτερικής ασφάλειας.

Αλλά η επιρροή των τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρων στη Γερμανία δεν είναι τόσο μεγάλη όσο συχνά παρουσιάζεται. Από τα 3 εκατομμύρια Τούρκων της Γερμανίας, λιγότεροι από τους μισούς έχουν γερμανική υπηκοότητα και ψηφίζουν. Και η πολιτική τους τοποθέτηση δεν είναι ενιαία. Πολλοί είναι οι αντίπαλοι του Ερντογάν, διωκόμενοι και εξόριστοι στη Γερμανία, που δεν θα συγχωρούσαν τους εναγκαλισμούς μαζί του.

Η ΕΕ και η Γερμανία εξαρτώνται από την Τουρκία και τον Ερντογάν στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Το θέμα αυτό είναι ψηλά στην ατζέντα του Λάσετ, ο οποίος επισκέφθηκε τον Αύγουστο του 2020 τη…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: