Γερμανία – Το τέλος της «σιδηράς καγκελαρίου:» Όταν η «Frau» Μέρκελ έστησε τους Έλληνες στο απόσπασμα

Γερμανία - Το τέλος της «σιδηράς καγκελαρίου:» Όταν η «Frau» Μέρκελ έστησε τους Έλληνες στο απόσπασμα

«Ο λογαριασμός έρχεται πάντα στο τέλος», δήλωσε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Η σοφή αυτή διαπίστωση δεν περιορίζεται στην εκλογική μάχη που δίνεται στη χώρα της. Την πρώτη από την οποία απουσιάζει μετά από 16 χρόνια στην Καγκελαρία και 18 χρόνια στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, βουλευτής των οποίων υπήρξε από το 1990.
Η Μέρκελ δεν είπε κάτι καινούριο. Πάνω-κάτω είναι γνωστή η φράση: «It ain’t over till the fat lady sings». Σε ελεύθερη μετάφραση: Πρώτα πρέπει κάτι να ολοκληρωθεί και μετά να το κρίνουμε. Τόσο στη ζωή όσο και στην πολιτική.

Αυτό όμως που ίσως δεν έχει αναλογιστεί είναι ότι με το τέλος της πολυετούς θητείας της δεν είναι πλέον υπεράνω αμφισβήτησης και κριτικής. Η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας από την ίδρυση του Ομοσπονδιακού Κράτους το 1871, η «μητέρα» των Γερμανών, αλλά και για κάποιους η πιο ισχυρή γυναίκα στον πλανήτη, έφτασε επιτέλους αντιμέτωπη με τον απολογισμό της δικής της ηγεμονίας.

Και όχι τον απολογισμό που φιλοτέχνησε η ίδια, σύμφωνα με τον οποίο η δυσκολότερη στιγμή της καριέρας της ήταν «όταν ζήτησα τόσα πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα για τη διάσωση της χώρας», επισημαίνοντας όμως ότι «φεύγω με ήσυχη τη συνείδησή μου». Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι είναι η πρώτη καγκελάριος που ανακοινώνει οικειοθελώς την αποχώρησή της δεν θα καταστήσει επιεικέστερη την αξιολόγηση της πολιτικής πορείας της. Η πολιτική κληρονομιά της, ο «Μερκελισμός», έχει εδώ και χρόνια πάρει τη μορφή πολιτικής θρησκείας για ορισμένους, ενώ για άλλους το αντίθετο.

«Μερκελισμός»

Η στρατηγική της Ε.Ε. που εφαρμόστηκε από την παγκόσμια οικονομική αναταραχή του 2008 μέχρι την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, από την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση του 2015 μέχρι το Brexit και την πανδημία, έχει τη βαθιά και καταλυτική σφραγίδα της καγκελαρίου.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει για λιποταξία από μάχες. Το ζήτημα είναι τι πέτυχε και για ποιους. Εάν τη μετρήσει κανείς με γνώμονα τα στενά γερμανικά συμφέροντα, τα πήγε μια χαρά. Εάν όμως τη μετρήσει με γνώμονα το συλλογικό ευρωπαϊκό συμφέρον, για το οποίο άλλωστε μιλούσε, τα πράγματα αλλάζουν. Εκεί είχαμε αρκετά Βατερλό στο πέρασμά της.
Εχοντας ήδη ανοίξει την πόρτα της εξόδου και έτοιμη να τη διαβεί, αφήνει πίσω της ένα κόμμα σχεδόν αποδεκατισμένο, σκάνδαλα όπως το Dieselgate ή αυτό της κατάρρευσης της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard, διευρυμένες κοινωνικές ανισότητες στην Ευρώπη, ενδυνάμωση της Ακροδεξιάς,…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: