Γερμανικές εκλογές: Η Bundestag αναμένεται να γεμίσει με… ορθίους βουλευτές

Γερμανικές εκλογές: Η Bundestag αναμένεται να γεμίσει με... ορθίους βουλευτές

Συνωστισμός μπορεί να προκληθεί στην ομοσπονδιακή βουλή της Γερμανίας μετά τις κρίσιμες εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.
Οι βουλευτές που θα καθίσουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα μετά την ιστορική αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την πολιτική ζωή της χώρας, ύστερα από 16 χρόνια στην Καγκελαρία της Γερμανίας, μπορεί να σημειώσουν ρεκόρ αγγίζοντας τους χίλιους, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild.

Eάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα προκύψουν τα εξής:

1:  Κάποιοι βουλευτές κινδυνεύουν να μείνουν όρθιοι…καθώς η ομοσπονδιακή βουλή δεν διαθέτει τόσα πολλά έδρανα.

2: Οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα αναγκαστούν να βάλουν πιο γερά το χέρι στην τσέπη για να τους πληρώνουν τα έξοδα.

3: Η χώρα θα μπορεί να επαίρεται ότι διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη βουλή στον κόσμο μετά τους Κινέζους…

Στις 26 Σεπτεμβρίου, οι Γερμανοί ψηφοφόροι θα κληθούν να ρίξουν στην κάλπη δύο ψήφους.

Η πρώτη ψήφος είναι για την άμεση εκλογή ενός υποψηφίου από την εκλογική περιφέρεια του εκλογέα και η δεύτερη για το κόμμα. Η Bundestag δεν έχει σταθερό αριθμό εδρών. Είναι ένα από τα παράδοξα του γερμανικού εκλογικού νόμου. Το γερμανικό εκλογικό σύστημα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο.
Από το 2002, το γερμανικό Κοινοβούλιο έχει τουλάχιστον 598 σταθερές έδρες. Ο τελικός αριθμός όμως των εδρών στην ομοσπονδιακή βουλή (Bundestag) διαμορφώνεται με βάση το πόσοι βουλευτές θα εκλεγούν με απευθείας ψήφο από τους πολίτες και πόσοι θα εκλεγούν με κομματική λίστα.

Το εκλογικό σύστημα στη Γερμανία

Οι Γερμανοί πολίτες έχουν λοιπόν δύο ψήφους: Η πρώτη είναι με σταυρό προτίμησης για υποψήφιο βουλευτή της περιφέρειας και η δεύτερη αφορά το κόμμα που επιλέγει ο ψηφοφόρος.

Μπορεί δηλαδή κάποιος να ψηφίσει διαφορετικό βουλευτή στην περιφέρεια του και διαφορετικό κόμμα με τη δεύτερη ψήφο του.

Οι μισές από τις 598 «σταθερές» έδρες κατανέμονται στους βουλευτές που κερδίζουν την απλή πλειοψηφία των ψήφων στις συνολικά 299 εκλογικές περιφέρειες. Αυτοί είναι οι βουλευτές που εκλέγονται με την άμεση εντολή.

Η κατανομή των υπόλοιπων 299 εδρών εξαρτάται από την ψήφο που θα δώσουν οι Γερμανοί πολίτες όχι σε πρόσωπα, αλλά σε κόμματα, δηλαδή από τη δεύτερη ψήφο.

Ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει κάθε κόμμα στη γερμανική επικράτεια, εκλέγει υποψήφιους από τις λίστες των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων.

Επομένως, εάν ένα κόμμα λάβει το 30% της δεύτερης ψήφου σε ομοσπονδιακό επίπεδο, εκτιμάται ότι θα πάρει το 30% των εδρών στη Bundestag ή και περισσότερων (εδρών), ανάλογα με την απευθείας εντολή.

Τι θα καθορίσει τον αριθμό των…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: