Γερμανικές εκλογές: «Ισοπαλία» στην πρώτη τηλεμαχία Λάσετ, Σολτς και Μπέρμποκ

Γερμανικές εκλογές: «Ισοπαλία» στην πρώτη τηλεμαχία Λάσετ, Σολτς και Μπέρμποκ

O Άρμιν Λάσετ για τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), o Όλαφ Σολτς για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και η Αναλένα Μπέρμποκ από το Κόμμα των Πρασίνων έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στην τηλεμαχία. Αλλά ήταν πράγματι αυτό που είδαμε ο καλύτερός τους εαυτός; Μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έδειχναν ισχνό προβάδισμα του SPD απέναντι στην CDU και τους Πράσινους, ήταν δεδομένο ότι Λάσετ και Μπέρμποκ θα έπρεπε να «τα δώσουν όλα» για να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Και οι δύο άρχισαν με επιθετική διάθεση. Αλλά η Μπέρμποκ φάνηκε πιο συγκροτημένη και σαφώς καλύτερη από τις πρώτες συνεντεύξεις που είχε δώσει μόλις έλαβε το «χρίσμα» των Πρασίνων. Για μια στιγμή ο σοσιαλδημοκράτης Σολτς φάνηκε να αιφνιδιάζεται, αλλά γρήγορα ανέκτησε την αυτοκυριαρχία του. Και οι τρεις υποψήφιοι είχαν τις αδυναμίες τους, αλλά και τις καλές τους στιγμές.
Παράδειγμα η συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν: Ο Άρμιν Λάσετ παραδέχθηκε ότι τα όσα έγιναν ήταν «μία καταστροφή» για τη γερμανική κυβέρνηση και πρότεινε να ιδρυθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που θα υπάγεται στην καγκελαρία και θα συντονίζει στο μέλλον πιο αποτελεσματικά παρόμοιες αποστολές. Παράλληλα, επέκρινε έντονα τον σοσιαλδημοκράτη Σολτς, λέγοντας ότι ως υπουργός Οικονομικών καθυστερούσε τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις γερμανικές δυνάμεις (και) στο Αφγανιστάν. Από την πλευρά του ο Σολτς απέρριψε την κριτική, αναφέροντας ότι στη διάρκεια της θητείας του αυξήθηκε ο αμυντικός προϋπολογισμός, ενώ υπενθύμισε ότι «θα χρειαστεί και στο μέλλον να συμμετάσχουμε σε διεθνείς στρατιωτικές αποστολές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή του ΝΑΤO». Όσο για την Αναλένα Μπέρμποκ επέκρινε τα δύο κόμματα εξουσίας για την αποτυχία τους να απεγκλωβίσουν εγκαίρως περισσότερους αμάχους από την Καμπούλ, αλλά απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν το κόμμα της υποστηρίζει την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Στο μείζον θέμα της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων ο χριστιανοδημοκράτης Λάσετ προτίμησε τις γενικόλογες διατυπώσεις, διαβεβαιώνοντας ότι πρέπει «να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανακαλέσουμε τα περιοριστικά μέτρα, καθώς θα μειώνονται ο αριθμός των κρουσμάτων». Κινητά συνεργεία εμβολιασμού ζήτησε η υποψήφια των Πρασίνων, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος ανέφερε ότι με τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα «μπορούμε να πούμε πως δεν θα χρειαστεί νέο λόκ-νταουν». Οι επίμονες δημοσιογραφικές ερωτήσεις…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: