Γερμανικές εκλογές: Νικητής ο Σολτς και οι σοσιαλδημοκράτες, όμως καγκελάριος μπορεί να γίνει ο ηττημένος Λάσετ!

Γερμανικές εκλογές: Νικητής ο Σολτς και οι σοσιαλδημοκράτες, όμως καγκελάριος μπορεί να γίνει ο ηττημένος Λάσετ!

Μετά από 16 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας της Άνγκελα Μέρκελ, η Χριστιανική Ένωση βυθίζεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και το SPD γίνεται το ισχυρότερο κόμμα με 25,7%, ωστόσο όλα σχεδόν εξαρτώνται από τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους του FDP.
Μπορεί το βράδυ των εκλογών και οι δύο βασικοί ανθυποψήφιοι, Όλαφ Σολτς και Άρμιν Λάσετ να δήλωσαν έτοιμοι να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά τις διαδικασίες θα ορίσουν τα δύο επόμενα κόμματα (Πράσινοι και Φιλελεύθεροι), τα οποία θα ξεκινήσουν μάλιστα και άμεσες συνομιλίες.

Βάσει των προγνωστικών οι πιθανοί κυβερνητικοί συνασπισμοί, τουλάχιστον αριθμητικά και όχι πολιτικά, μπορεί να είναι ο λεγόμενος «φωτεινός σηματοδότης» δηλαδή «κόκκινο – πράσινο – πορτοκαλί» ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Φιλελεύθερους, υπό προϋποθέσεις ο μεγάλος συνασπισμός ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες με το SPD να θέτει τους κανόνες και ο συνασπισμός «Τζαμάικα» ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες, Πράσινους και Φιλελεύθερους. Ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ επιβεβαίωσε την προτίμησή του για συνασπισμό με την Χριστιανική Ένωση και τους Πράσινους. «Η εγγύτητα μεταξύ της Ένωσης και του FDP είναι μεγαλύτερη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις ο Όλαφ Σολτς παραμένει δημοφιλέστερος του Αρμιν Λάσετ για τη θέση του Καγκελαρίου, ωστόσο ο συνασπισμός Τζαμάικα με επικεφαλής το CDU / CSU προηγείται ελαφρώς, έναντι του «φωτεινού σηματοδότη».
Όπως δείχνει ο εκλογικός χάρτης της Γερμανίας οι Σοσιαλδημοκράτες κυριάρχησαν στο βορρά της χώρας, οι Χριστιανοδημοκράτες στον βιομηχανικό νότο, οι Πράσινοι κέρδισαν ορισμένες πόλεις και η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» έλαβε τα μεγαλύτερα ποσοστά της στην Σαξονία.

Εκτός από τους βασικούς συμβιβασμούς και τις υποχωρήσεις που πρέπει να γίνουν από όλα τα κόμματα σε μια μεγάλη σειρά θεμάτων, από την οικονομία, το ρόλο του γερμανικού στρατού σε διεθνείς αποστολές, το κόστος ζωής και φυσικά η προστασία του περιβάλλοντος, αναμένεται να υπάρξει και έντονο παρασκήνιο για τα σημαντικά υπουργεία, όπως αυτό των Οικονομιών και του Περιβάλλοντος, τα οποία θα διεκδικήσουν σχεδόν σίγουρα, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι.

Τα χειρότερά αποτελέσμά της κατέγραψε και η Αριστερά συγκεντρώνοντας 4,9%, κάτω δηλαδή από το όριο του 5%, που απαιτείται για να εκπροσωπηθεί στη Βουλή, ωστόσο θα λάβει έδρες καθώς μια από τις προϋποθέσεις για την είσοδο ενός κόμματος στο Bundestag είναι η απευθείας εκλογή τριών βουλευτών ενός…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: