Γερμανικές εκλογές: Πρώτο το SPD με 25,7%-Ο γρίφος της επόμενης μέρας | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Γερμανικές εκλογές – Τελικό αποτέλεσμα – Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών  με 25,7%

Ένας μαραθώνιος επαφών και ζυμώσεων, από τις οποίες θα αναδειχθεί το επόμενο κυβερνητικό σχήμα στη Γερμανία, εξελίσσεται μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, που κατέδειξαν ότι η οριακή διαφορά των δύο πρώτων αφήνει ανοιχτά πολλά μετεκλογικά σενάρια.

Με όλες τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναδεικνύονται νικητές των βουλευτικών εκλογών, μπροστά από τη συντηρητική παράταξη της απερχόμενης καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), σύμφωνα με τον ιστότοπο της εθνικής εκλογικής επιτροπής.

Με κονδύλια €78 δισ. η κυβέρνηση επενδύει σε νέα τετραετία

Το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU έλαβαν 24,1% (–8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές). Σημείωσαν με άλλα λόγια τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση.

Οι Πράσινοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, εξασφαλίζουν το 14,8% των ψήφων και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Bundestag, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βελτιώνει τη θέση του, συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων. Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων. Το κόμμα «Η Αριστερά» πέφτει στο 4,9%.

Γρίφος η επόμενη ημέρα

Με αυτά τα αποτελέσματα, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό συνασπισμού με νέο καγκελάριο στο τιμόνι. Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ θα παραμείνει ως πρωθυπουργός καγκελαρίου και θα αποχωρήσει από το αξίωμα μετά το διορισμό νέου καγκελαρίου την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών, ο Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να συμμετέχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με το CDU, καθώς η κάλπη έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για αλλαγή πλεύσης στη γερμανική πολιτική.

Έτσι, Σοσιαλδημοκράτες και Χριστινοδημοκράτες θα προσπαθήσουν να πείσουν Πράσινους και Φιλελευθέρους να τους ακολουθήσουν στο πολιτικό τους σχέδιο και στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Το «παζάρι» φαίνεται ότι θα κρατήσει αρκετά, με τους «μικρούς» να προσπαθούν να εξασφαλίσουν δεσμεύσεις και κυβερνητικές θέσεις. Γερμανικές εκλογές: Πρώτο το SPD με 25,7%-Ο γρίφος της επόμενης μέρας | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Μετά τις εκλογές, παραδοσιακά οι ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων συμμετέχουν σε μία μετεκλογική συζήτηση που μεταδίδεται από τη Δημόσια Τηλεόραση της Γερμανίας. Το μετεκλογικό ντιμπέιτ ονομάζεται «στρογγυλό τραπέζι Ελεφάντων» και φαίνονται οι προθέσεις των πολιτικών σχηματισμών για την επόμενη…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: