Για ποιες παθήσεις ευθύνονται τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας

Για ποιες παθήσεις ευθύνονται τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας

Λίγες μελέτες έχουν γίνει γι’ αυτό το θέμα και οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση των βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας και άλλων ασθενειών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει σαφή σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και παθήσεων, όπως είναι ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Δεν υπάρχουν ωστόσο επαρκή στοιχεία που να προσδιορίζουν ποια βακτήρια εμφανίζονται στη μολυσμένη στοματική και γναθοπροσωπική περιοχή.

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα ανέλυσαν τώρα δείγματα που συλλέχθηκαν μεταξύ 2010 και 2020 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα, στη Σουηδία, από ασθενείς με σοβαρές στοματικές λοιμώξεις και δημιούργησαν μια λίστα με τα πιο κοινά βακτήρια.

«Για πρώτη φορά καταγράφουμε τη μικροβιακή σύνθεση των βακτηριακών λοιμώξεων από δείγματα που συλλέχθηκαν σε μια περίοδο δέκα ετών στη Στοκχόλμη», λέει ο καθηγητής Sällberg Chen του Τμήματος Οδοντιατρικής στο Ινστιτούτο. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αρκετές βακτηριακές λοιμώξεις που συνδέονται με συστηματικές ασθένειες είναι συνεχώς παρούσες και ορισμένες μάλιστα έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία στη Στοκχόλμη».

Ο ρόλος τους σε άλλες ασθένειες

Η μελέτη δείχνει ότι τα πιο κοινά βακτήρια ήταν τα Firmicutes, Bacteroidetes, Proteobacteria και Actinobacteria, ενώ τα πιο κοινά γένη ήταν τα Streptococcus spp, Prevotella spp και Staphylococcus spp.

«Τα ευρήματα μάς δίνουν νέα εικόνα για την ποικιλομορφία και την επικράτηση των επιβλαβών μικροβίων στις στοματικές λοιμώξεις», λέει ο καθηγητής Sällberg Chen.

«Το εύρημα δεν είναι μόνο σημαντικό για την οδοντιατρική, αλλά μας βοηθά επίσης να κατανοήσουμε τον ρόλο της οδοντικής λοίμωξης σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Εάν ένα συγκεκριμένο βακτήριο μολύνει και προκαλεί βλάβη στο στόμα, είναι πολύ πιθανό να είναι επιβλαβές για άλλους ιστούς στο σώμα καθώς η μόλυνση εξαπλώνεται».

Οι ερευνητές έχουν δείξει στο παρελθόν ότι η παρουσία βακτηρίων του στόματος στο πάγκρεας, αντανακλά τη σοβαρότητα των όγκων του παγκρέατος.

Χρήσιμη μέθοδος στην οδοντιατρική φροντίδα

Η μελέτη διεξήχθη χρησιμοποιώντας 1.014 δείγματα από ισάριθμους ασθενείς, εκ των οποίων 469 ήταν γυναίκες και 545 άνδρες, και μια φασματομετρική μέθοδο μάζας που ονομάζεται MALDI-TOF, η οποία εντοπίζει γρήγορα μεμονωμένα ζωντανά βακτήρια σε ένα δείγμα, αλλά που χρησιμοποιείται σπάνια στην οδοντιατρική φροντίδα.

«Η μελέτη μας ήταν μια ενιαία επιδημιολογική μελέτη και για να διασφαλίσουμε την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, πρέπει να κάνουμε περισσότερες…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: