Γιατί είναι δύσκολο να «πέσει» το Κίεβο – Δύο Ουκρανοί στρατηγοί εξηγούν | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ουκρανία: Γιατί είναι δύσκολο να «πέσει» το Κίεβο – Δύο Ουκρανοί στρατηγοί εξηγούν

Παρά το σαφές στρατιωτικό πλεονέκτημα της Ρωσίας, οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι το Κίεβο θα αντέξει και θα δυσκολέψει τους επιτιθέμενους. Από τη δική τους «αίθουσα πολέμου» στο Κίεβο, δύο Ουκρανοί στρατηγοί εξηγούν στο BBC τους λόγους για τους οποίους η άμυνα της πόλης θα αντέξει.

Ο ρωσικός κλοιός σφίγγει γύρω από το Κίεβο αλλά το κέντρο της πόλης και πολλά από τα εκτεταμένα προάστιά του παραμένουν ακόμη ανέγγιχτα. Οι εναπομείναντες πολίτες του Κιέβου – περίπου οι μισοί έχουν μετακομίσει στη δυτική Ουκρανία ή έχουν εγκαταλείψει τη χώρα – αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να υποστούν την ίδια βίαιη εμπειρία που έζησαν οι κάτοικοι άλλων πόλεων της χώρας.

Η επιστροφή των ΗΠΑ

Οι στρατηγοί που είναι υπεύθυνοι για την άμυνα του Κιέβου δήλωσαν ότι δίνουν σκληρή μάχη για να κρατήσουν το ρωσικό πυροβολικό εκτός εμβέλειας, αλλά παραδέχθηκαν ότι η πρωτεύουσα είναι ευάλωτη σε πυραυλικές επιθέσεις.

Η τοπογραφία του Κιέβου σημαντικό όπλο στα χέρια του ουκρανικού στρατού

Ωστόσο, η τοπογραφία και το έδαφος της πόλης είναι με το μέρος τους, αναφέρει ο στρατηγός Andriy Kryschenko. Η πόλη είναι μεγάλη και εκτεταμένη. Διασχίζεται από ποτάμια, όχι μόνο τον πανίσχυρο Δνείπερο που χωρίζει το Κίεβο στα δύο, αλλά και τους παραποτάμους του.

Το μέγεθος της πόλης καθιστά την άμυνά της δύσκολο εγχείρημα, σημειώνει, αλλά ταυτόχρονα δίνει πλεονέκτημα στους Ουκρανούς μαχητές. Ποτάμια και γέφυρες που βρίσκονται στο Κίεβο οχυρώνονται από τους στρατιώτες, ενώ οι βάλτοι δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη και κίνηση μεγάλων μονάδων στρατού. Γιατί είναι δύσκολο να «πέσει» το Κίεβο - Δύο Ουκρανοί στρατηγοί εξηγούν | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Ένα άλλο πλεονέκτημα, σύμφωνα με τον στρατηγό, είναι ότι το Κίεβο είναι μια βιομηχανική πόλη, με εργαστήρια και εργοστάσια που έχουν επαναπροσδιοριστεί για να παράγουν όλα εκείνα που απαιτούνται για τις οχυρώσεις – τσιμεντόλιθους, σάκους άμμου και μια ποικιλία αντιαρματικών εμποδίων.

Στρατηγικές γέφυρες ανατινάχτηκαν

Το βορειοδυτικό τμήμα εξακολουθεί να αποτελεί το κύριο σημείο που εστιάζουν οι Ρώσοι. Η μεγαλύτερη δύναμη του ρωσικού πεζικού είναι στην άλλη πλευρά του ποταμού Irpin, περίπου 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) από το κεντρικό Κίεβο.

Ο Ουκρανός στρατηγός Knyazev αναφέρει ότι η προέλαση των Ρώσων έχει διακοπεί με στρατηγικά σχεδιασμένες εκρήξεις σε γέφυρες της περιοχής. Τα στρατεύματα δεν μπορούν να περάσουν από τις ελώδεις εκτάσεις εξίσου εύκολα και έτσι η πρόοδός τους καθυστερεί σημαντικά. Επίσης, αν τελικά τα ρωσικά στρατεύματα επιχειρήσουν να κινηθούν στους βάλτους, οι Ουκρανοί είναι σε θέση μάχης και περιμένουν να αμυνθούν στα σημεία…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: