Γιατί είναι σημαντικό να μάθετε να ακούτε το παιδί σας

Γιατί είναι σημαντικό να μάθετε να ακούτε το παιδί σας

Η ακρόαση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ως γονιός, θα μπείτε στον πειρασμό να υψώσετε τη φωνή σας και να πείτε στο παιδί σας ότι κάνει λάθος. Χρειάζεται πολλή υπομονή για να ακούσετε πραγματικά κάποιον, πόσο μάλλον ένα παιδί.
Από τον τόνο της φωνής σας μέχρι τις λέξεις που επιλέγετε, το παιδί σας μαθαίνει τις απαραίτητες δεξιότητες για να αλληλεπιδρά μαζί σας – καθώς οι γονείς είναι ουσιαστικά ο πρώτος δάσκαλος του.
Τα παιδιά που δεν ακούγονται είναι αυτά που δεν θα μάθουν ποτέ να ακούνε. Θα έχουν πάντα την εντύπωση ότι είναι ανάξια του χρόνου και της προσοχής σας.
Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να μάθετε να ακούτε. Μπορεί να είναι μια δεξιότητα που θα χρειαστεί να την αναπτύξετε, σιγά σιγά όμως και με εξάσκηση, θα γίνετε οι καλύτεροι ακροατές.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να ακούτε παιδί σας;
Αυτοεκτίμηση
Όταν ακούτε το παιδί σας, του δίνετε προστιθέμενη αξία. Νιώθει ότι αξίζει την προσοχή σας και ότι η άποψή του σας ενδιαφέρει. Αν το αγνοείτε όμως ή προσποιείστε ότι το ακούτε, αισθάνεται ότι αδιαφορείτε και σιγά σιγά μαθαίνει να μη μοιράζετε τις σκέψεις και τις απόψεις του, γιατί βλέπει ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται. Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμησή του επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό κι εσείς αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό.
Κοινωνικές δεξιότητες
Οι κοινωνικές δεξιότητες αναπτύσσονται με την ηλικία. Ωστόσο, το παιδί δεν θα μάθει αν δεν εξασκηθεί. Ακούστε το και μιλήστε του. Αυτό θα το βοηθήσει να εμπιστεύεται τις ικανότητές του και να εκφράζεται ελεύθερα.

Εμπιστοσύνη
Αυτό που οι γονείς δεν συνειδητοποιούν είναι ότι η εμπιστοσύνη οικοδομείται από την παιδική ηλικία. Το παιδί καταλαβαίνει πότε το ενδιαφέρον σας είναι πραγματικό, ψεύτικο ή αν προσπαθείτε να το αποφύγετε.
Το να ακούτε το παιδί σας θα σας βοηθήσει να το γνωρίσετε, να ξέρετε τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει, τι το ανησυχεί , τι φοβάται. Και το ποιο σημαντικό; Δεν θα διστάσει να έρθει σε σας όποτε χρειάζεται τη βοήθειά σας ή κάποια συμβουλή.

Η τέχνη του να ακούτε το παιδί σου
Προσπαθήστε να μην το διακόπτετε όταν μιλάει. Περιμένετε μέχρι να τελειώσει όσα έχει να σας πει και πείτε τη γνώμη σας αν σας τη ζητήσει.
Εξασκηθείτε στις δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης. Δεν αρκεί μόνο να ακούτε τι λέει. Δείξτε του ενδιαφέρον, αληθινό ενδιαφέρον.
Αποφύγετε να είστε επικριτικοί. Αν αρχίσει να νιώθει ότι το κρίνετε είναι λιγότερο πιθανό να θέλει να σας μιλήσει για τα συναισθήματά του. Να είστε συμπονετικοί και υπομονετικοί .
Αφιερώστε μια στιγμή της ημέρας σας για να…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: mothersblog.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: