Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται την Ταϊβάν | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Politico: Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται την Ταϊβάν

Η έκρυθμη κατάσταση της Ανατολικής Ασίας με τις επακόλουθες κυρώσεις της Κίνας κατά της Ταϊβάν «ήρθαν» να υπενθυμίσουν και να υπογραμμμίσουν ακόμη μία εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαρτημένη σε πολύ μεγάλο βαθμό από το νησί, και ιδίως λόγω των μικροσκοπικών τσιπ υπολογιστών που κατασκευάζει.

Όμως ο κίνδυνος για την Ταϊπέι – και τις δυτικές εταιρείες που εξαρτώνται από την κατασκευή τσιπ στην Ταϊβάν – είναι ότι τα μελλοντικά μέτρα του Πεκίνου θα είναι πολύ πιο σκληρά, όπως ένας πλήρης αποκλεισμός ή ακόμη και μια κινεζική εισβολή.

Τα μηχανήματα και οι συσκευές με προέλευση εξαρτημάτων από την Ταϊβάν αποτέλεσαν σχεδόν το 60% των εισαγωγών της ΕΕ πέρυσι. Η μεγαλύτερη ανησυχία για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα ήταν η ξαφνική διακοπή των προμηθειών ηλεκτρονικών τσιπ, που παράγονται από τη μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών στον κόσμο: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC).

Η εταιρεία καταλαμβάνει περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς εξωτερικών ημιαγωγών και φημολογείται ότι έχει πελάτες όπως η Apple και η Qualcomm.

Σε απόδειξη της σημασίας που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην «TSMC», η Πελόσι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της εταιρείας Mark Liu κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της.

Το πρόβλημα για την Ευρώπη είναι ότι έχει οικοδομήσει την εξάρτησή της από τα τσιπ της Ταϊβάν για πολλά χρόνια, αλλά μια κινεζική επίθεση θα μπορούσε να καταστρέψει αμέσως μια ζωτικής σημασίας γραμμή εφοδιασμού, με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση.

Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται την Ταϊβάν

Πρώτον, η Ευρώπη δεν διαθέτει την τεχνογνωσία που έχει προσελκύσει η Ταϊβάν. Η «TSMC» ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 από τον Morris Chang, πρώην μηχανικό της Texas Instruments με έδρα τις ΗΠΑ. Ο Chang είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς οι δυτικές εταιρείες τεχνολογίας έχασαν την τεχνογνωσία που συνεπάγεται μια εξειδικευμένη διαδικασία.

Η ευέλικτη κουλτούρα απασχόλησης στην Ταϊβάν σημαίνει επίσης ότι οι κατασκευαστές τσιπ μπορούν να προσλαμβάνουν και να απολύουν εργαζομένους πιο εύκολα, ώστε να προσαρμόζονται στις αυξομειώσεις των επιπέδων της ζήτησης, σύμφωνα με τον Ludo Deferm, εκτελεστικό αντιπρόεδρο του ερευνητικού κέντρου ημιαγωγών Imec με έδρα το Λέβεν του Βελγίου.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά την μοναδική φύση των τσιπ της TSMC. Η εταιρεία δεν είναι μόνο το «κλειδί» για τα ηλεκτρονικά τσιπ που είναι σήμερα πανταχού παρόντα στα smartphones ή τους φορητούς υπολογιστές, αλλά κατασκευάζει ήδη πιο πρωτοποριακά τσιπ, που έχουν μέγεθος μόλις πέντε…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: