Γιατί καίγεται ξανά η Καλιφόρνια; – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Γιατί καίγεται ξανά η Καλιφόρνια;

Τις τελευταίες δεκαετίες οι περιβαλλοντολόγοι έχουν τονίσει επανειλημμένα τους κινδύνους που απειλούν να επηρεάσουν συλλήβδην την ανθρωπότητα και να αλλάξουν μια για πάντα τον πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Αδιαμφισβήτητη απόδειξη των δυσοίωνων αυτών προβλέψεων δύναται να αποτελέσουν οι πυρκαγιές που σαρώνουν τα δάση της Σιβηρίας, του Αμαζονίου, της Αυστραλίας και τώρα για ακόμη μία φορά εκείνα της Καλιφόρνια επιβεβαιώνοντας πως ο πλανήτης κυριολεκτικά έχει τυλιχτεί στις φλόγες.

Υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη;

Οι πυρκαγιές φέτος στην αμερικανική Δύση έχουν λάβει τόσο μεγάλη έκταση ώστε πολλοί να τις θεωρούν ως τις πιο επικίνδυνες και σαρωτικές πυρκαγιές στην ιστορία με τις υψηλές θερμοκρασίες, τους ισχυρούς ανέμους, τα ξηρά δάση και μία σπάνια καταιγίδα να δυσχεραίνουν την κατάσταση. Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή καλύπτοντας έως και 48 ωρών βάρδιες σε μία προσπάθεια να  περιοριστεί η κατάσταση, η οποία σε καμία περίπτωση δε μοιάζει να είναι ελεγχόμενη.

Ο φετινός απολογισμός

Μέχρι στιγμής φέτος στην Καλιφόρνια 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, έχουν καεί περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια (acres), ενώ περισσότερα από 3.700 κτίρια έχουν καταστραφεί – όλα πριν από τους φθινοπωρινούς μήνες, όταν οι άνεμοι της Σάντα Άννα προκάλεσαν τις χειρότερες πυρκαγιές της χρονιάς. Με περισσότερους από τρεις μήνες να απομένουν για την λήξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου πολλοί πιστεύουν πως τα χειρότερα δεν έχουν ακόμα συμβεί.

Το πρώτο ξέσπασμα έλαβε χώρα στα μέσα Αυγούστου, όταν δύο τροπικές καταιγίδες εξαπέλυσαν σχεδόν 15.000 αστραπές σε όλο το μήκος της Βόρειας Καλιφόρνια την ώρα που στα δάση αυτά οι υψηλές θερμοκρασίες κατέρριπταν νέο αρνητικό ρεκόρ για τον μήνα Αύγουστο. Οι κεραυνοί προκάλεσαν εκατοντάδες πυρκαγιές σε ολόκληρη την περιοχή με τρείς βασικές εστίες να καίνε την περιοχή γύρω από τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.

Ένας δεύτερος γύρος πυρκαγιών ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα έπειτα από νέες θερμοκρασίες ρεκόρ στα νότια και βόρεια της πολιτείας με τους ανέμους στα ανατολικά να συμβάλλουν στην εξάπλωση της φωτιάς.

Η κλιματική αλλαγή

Η συντριπτική πλειονότητα των ειδικών υποστηρίζει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι η κύρια αιτία των επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών. Για παράδειγμα, οι τροπικές καταιγίδες που ξέσπασαν τον Αύγουστο λόγω των θερμότερων υδάτων κινήθηκαν αρκετά πιο βόρεια στον Ειρηνικό απ’ ότι αρχικά προβλεπόταν. Ταυτόχρονα την περίοδο αυτή, στις 16 Αυγούστου ο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: