Γιατί το φαγητό το βράδυ μάς παχαίνει; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν επιπλέον λόγο

Γιατί το φαγητό το βράδυ μάς παχαίνει; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν επιπλέον λόγο

Οι γιατροί προειδοποιούν εδώ και χρόνια να αποφεύγεται η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ, καθώς δεν υπάρχει χρόνος να κάψετε τις θερμίδες πριν κοιμηθείτε.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ αποδεικνύουν τώρα την αρνητική επίδραση του φαγητού το βράδυ στο σώμα, την επόμενη μέρα.

Οι άνθρωποι που έφαγαν το τελευταίο τους γεύμα στις 22:00 έκαψαν λιγότερες θερμίδες την επόμενη μέρα και είχαν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης της πείνας σε σύγκριση με όσους έφαγαν στις 18:00.

Είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα χημικών ουσιών που προκαλούν αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης μετά το φαγητό και ήταν πιο πιθανό να αυξήσουν το βάρος τους.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Nina Vujović, είπε: «Σε αυτή τη μελέτη θέσαμε το ερώτημα: “Έχει σημασία η ώρα που τρώμε όταν όλα τα άλλα διατηρούνται σταθερά;”. Ανακαλύψαμε ότι το να τρώμε τέσσερις ώρες αργότερα προκαλεί σημαντική διαφορά στα επίπεδα της πείνας, στον τρόπο που καίμε θερμίδες μετά το φαγητό και στον τρόπο που αποθηκεύουμε λίπος».

Οι ερευνητές εξέτασαν 16 υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς ηλικίας μεταξύ 20 και 60 ετών.

Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν δύο προγράμματα στο εργαστήριο: στο ένα έτρωγαν τα γεύματά τους νωρίς και το δείπνο στις 6 μ.μ. και στο άλλο έτρωγαν ανάλογα γεύματα, αλλά προγραμματισμένα τέσσερις ώρες αργότερα και δείπνο στις 10 μ.μ.

Για δύο έως τρεις εβδομάδες πριν ξεκινήσουν κάθε πρόγραμμα στο εργαστήριο, οι συμμετέχοντες κοιμούνταν και ξυπνούσαν την ίδια ώρα.

Τις τελευταίες τρεις μέρες, όλοι έφαγαν τα ίδια γεύματα τις ίδιες ώρες στο σπίτι.

Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων, οι συμμετέχοντες κατέγραφαν συχνά την πείνα και την όρεξή τους, έδιναν δείγματα αίματος κατά τη διάρκεια της ημέρας και μετρούσαν τη θερμοκρασία του σώματός τους και την ενεργειακή τους δαπάνη.

Οι ερευνητές έλεγξαν περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την όρεξη ή την ενεργειακή δαπάνη, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, της στάσης του σώματος, του ύπνου και της έκθεσης στο φως.

Πήραν επίσης δείγματα ιστού από ορισμένους ασθενείς κατά τη διάρκεια και των δύο προγραμμάτων για να συγκρίνουν τις αποθήκες λίπους τους.

Διαπίστωσαν ότι το φαγητό αργότερα μέσα στην ημέρα αύξησε τα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης της πείνας, την επόμενη μέρα, κάτι που αυξάνει την πείνα και την επιθυμία για γλυκά και αλμυρά σνακ.

Τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης που μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι, ήταν χαμηλότερα.

Όταν οι ασθενείς έτρωγαν αργότερα, έκαιγαν θερμίδες πιο αργά και τα δείγματα των ιστών τους…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: