Γκόρντον Μπράουν : Οι πολιτικές λιτότητας δεν ήταν ποτέ καλή ιδέα, τώρα είναι παραδοξότητα – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Γκόρντον Μπράουν : Οι πολιτικές λιτότητας δεν ήταν ποτέ καλή ιδέα, τώρα είναι παραδοξότητα

Γράφοντας στον Guardian, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, εξακόντισε βολές κατά της διαχείρισης της πανδημίας και του Brexit από τον Μπόρις Τζόνσον.

Συγκεκριμένα, ο Μπράουν έγραψε ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν ήταν ποτέ καλή ιδέα, τώρα όμως αποτελούν παραδοξότητα, καθώς από τη μία πλευρά οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν είναι αυξημένες, και από την άλλη το κόστος δανεισμού εξαιρετικά χαμηλό.

Aνάλυση : Το παζλ της Αν. Μεσογείου – Υδρογονάνθρακες και πανδημία

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για διενέργεια περισσότερων τεστ κορωνοϊού, προκειμένου να αποφευχθεί ένα δεύτερο πανδημικό κύμα κατά τη μαζική επιστροφή των εργαζόμενων στους χώρους της δουλειάς τους, αλλά και διευρυμένα προγράμματα στήριξης της νεανικής απασχόλησης.

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε τους διεθνείς ηγέτες να απομακρυνθούν από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο οικονομίας που, όπως λέει, κυριάρχησε επί πενήντα χρόνια, και να στραφούν σε πολιτικές που θα υποστηρίζουν την ισότητα, τη βιωσιμότητα και την απασχόληση.

Συγκεκριμένα, όπως έγραψε:

«Η κρίση του κορωνοϊού στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία, δεν έχει τελειώσει. Στην πραγματικότητα κινείται προς μια καινούργια επικίνδυνη φάση.

Με τη βρετανική οικονομία να καταρρέει κατά 25% τον Μάρτιο και τον Απρίλιο – μια πτώση διπλάσια σε σχέση με εκείνες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, η οποία τώρα έχει καλυφθεί μόλις κατά το ήμισυ σε σχέση με τα επίπεδα προ κρίσης – απαιτείται ένα σχέδιο ανάκαμψης. Το ποσό θα πρέπει να είναι πιο κοντά σε σχέση με τα 90 δισ. στερλίνες της Γαλλίας, τα 115 δισ. στερλίνες της Γερμανίας και το 1 τρισ. στερλίνες των ΗΠΑ, από ό,τι στα 30 δισ. στερλίνες που ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών τον Ιούλιο.

Εκατομμύρια άνθρωποι – όχι μόνο 200.000 όπως μέχρι τώρα – θα πρέπει να κάνουν τεστ καθημερινά, αν δεν θέλουμε η μαζική επιστροφή στους χώρους εργασίας να φέρει ένα δεύτερο κύμα της ασθένειας.

Και, αν το τέλος του σχεδίου διαθεσιμοτήτων στις 31 Οκτωβρίου δεν φέρει τον υψηλότερο αριθμό απολύσεων που έχουμε βιώσει ποτέ, νέα μέτρα προστασίας της απασχόλησης θα πρέπει να εφαρμοστούν τις επόμενες ημέρες.

Ήδη βλέπω τα οικονομικά περιστέρια που έστελναν οι Συντηρητικοί την άνοιξη να επιστρέφουν ως γεράκια-άρπαγες το φθινόπωρο, ανίκανα να δουν ότι κάθε είδους οικονομική ορθοδοξία έχει ανατραπεί.

Έχοντας ηγηθεί της χώρας σε μια τεράστια κρίση μετά το 2008 – αναγκάστηκα να μάθω γρήγορα, και να μάθω από τα ίδια μου τα λάθη – μπορώ να νιώσω κάποια συμπόνια για τον Μπόρις Τζόνσον,…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: