Goldman Sachs: Χρυσός Vs Μαύρου Χρυσού – Τι θα «λάμψει» το 2023;

Logo Image

Εν μέσω σφοδρών γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων, ενεργειακής κρίσης και αβεβαιότητας, θα πίστευε κανείς πως ο χρυσός θα είναι το απόλυτο καταφύγιο για τους επενδυτές το 2022. Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων ωστόσο οδήγησαν πολλούς στο να προτιμήσουν το δολάριο. Έτσι το πολύτιμο μέταλλο είδε την τιμή του να παραμένει εν πολλοίς σταθερή. Ούτε για τον «μαύρο χρυσό», δηλαδή το πετρέλαιο, τα πράγματα ήταν όσο εντυπωσιακά προμήνυε η έναρξη του περασμένου έτους. Έχοντας εκτιναχθεί έως και τα 140 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο Μάρτιο, το μπρεντ έκλεισε τελικά την περασμένη χρονιά λίγο πάνω από τα 80 δολάρια, με άνοδο περίπου 10%. Στο 7% περιορίστηκαν τα ετήσια κέρδη για το αμερικανικό ελαφρύ αργό (WTI).

Τι περιμένουμε λοιπόν μέσα στο 2023; Θα μπορέσει ένας από τους δύο πρωταγωνιστές της αγοράς εμπορευμάτων να λάμψει πραγματικά; Ή θα επιμείνουν οι αντικρουόμενες εκείνες δυνάμεις, που θα περιορίσουν τα κέρδη και των δύο; Η Goldman Sachs επιχειρεί να δώσει την απάντηση, με την επισήμανση πάντα πως οι εκπλήξεις δεν αποκλείονται. Αν υπάρχει μία «σταθερά» τα τελευταία χρόνια στο γεωπολιτικό- οικονομικό πεδίο και τις αγορές, αυτή είναι η αστάθεια.

Τι έγινε την περασμένη χρονιά

Τα εμπορεύματα ήταν μία φωτεινή εξαίρεση σε ένα ζοφερό έτος για τις αγορές το 2022. Για δεύτερη διαδοχική χρονιά ο δείκτης εμπορευμάτων S&P GSCI ξεπέρασε κάθε άλλη κατηγορία ενεργητικού, προσφέροντας στους επενδυτές κέρδος 23%. Αλλά αυτή η εντυπωσιακή απόδοση στο σύνολο του έτους κρύβει το μάλλον απογοητευτικό δεύτερο εξάμηνο. Στις αρχές Ιουνίου τα κέρδη του δείκτη είχαν φτάσει στο 54%, για να χαθούν τους επόμενους μήνα τα μισά εξ αυτών. Μάλιστα επιμέρους στοιχεία του δείκτη, όπως τα βιομηχανικά και πολύτιμα μέταλλα, έκλεισαν τελικά τη χρονιά με απώλειες.

Ουσιαστικά στις αγορές εμπορευμάτων αυτό που είχαμε στο δεύτερο μισό του 2022 και θα επιμείνει ίσως και για μεγάλο διάστημα το 2023 ήταν ένας συνδυασμός πιέσεων στην προσφορά (που ωθούν τις τιμές προς τα επάνω), αλλά και ανησυχιών στο επίπεδο της ζήτησης (που τις οδηγούν χαμηλότερα).

Αν και τα χρόνια υποεπενδύσεων αποτελούν τη βασική υποστήριξη για πολλές τιμές των εμπορευμάτων, μια βαθύτερη παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσε γρήγορα να υπονομεύσει τη ζήτηση, ειδικά δεδομένης της αβέβαιης ακόμα τροχιάς της οικονομίας της Κίνας εν μέσω μεταβαλλόμενων πολιτικών για τον COVID.

Ενάντια σε αυτούς τους κινδύνους, σημειώνουμε ότι τα παγκόσμια αποθέματα παρέμειναν χαμηλά στα περισσότερα εμπορεύματα παρά τους μήνες αδύναμης κινεζικής ζήτησης –…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: