Γυναικτοκτονίες – Πρώτη σε αριθμό η Γαλλία, τελευταία σε καταγγελίες η Ελλάδα – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Γυναικτοκτονίες – Πρώτη σε αριθμό η Γαλλία, τελευταία σε καταγγελίες η Ελλάδα - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Γυναικοκτονία είναι το έγκλημα που ορίζεται ποινικά σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου (μόνο στην Λατινική Αμερική μιλάμε για 18 χώρες!) και αναγνωρίζει πως η δολοφονία γυναικών είναι έγκλημα μίσους, λόγω του φύλου τους – στην κατηγορία της έμφυλης βίας.

Στην Ελλάδα η γυναικοκτονία δεν υπάρχει στον ποινικό κώδικα. Υπάρχει στην Κύπρο, υπάρχει στη Γαλλία, υπάρχει σε δεκάδες χώρες, αλλά στην Ελλάδα όχι. Πρόσφατα η χώρα μας έγινε “θέμα” στο δημοσιογραφικό δίκτυο Al Jazeera για την ακραία αύξηση των γυναικοκτονιών. Μετράμε 18 νεκρές για το 2021. Είναι ένας τεράστιος αριθμός.

Οικονομία Στην τελική ευθεία τα προαπαιτούμενα για να τρέξει το Ταμείο Ανάκαμψης

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Οι γυναικοκτονίες είναι περίπου “καινούριες” στη χώρα μας. Το 2020 σε 10 από τις χώρες – μέλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφηκαν 444 θύματα, δολοφονημένες από τους ερωτικούς τους συντρόφους. Η ΕΕ έχει ψηφίσει πακέτο που θα βοηθήσει στην καταγραφή των γυναικοκτονιών σε όλα τα κράτη μέλη.

Τα αρνητικότερα ρεκόρ κατέχουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Στη Γαλλία υπάρχει μία νεκρή γυναίκα κάθε δύο μέρες, στη Γερμανία μία γυναίκα πέφτει θύμα ενδοοικογενεικής βίας κάθε ώρα και στην Ισπανία, θύμα βιασμού κάθε πέντε ώρες, Στη χώρα μας από τους περίπου 5.000 βιασμούς ετησίως, καταγγέλλονται μόνο το 7-10%.

Η σημασία της καταγραφής

Η Ισπανία είναι η χώρα που ισχυρίζεται ότι πρώτη κατέγραψε όλες τις γυναικοκτονίες. λες τις γυναικοκτονίες, δηλαδή και αυτές που συμβαίνουν στις κοινότητες Ρομά, μεταναστών και προσφύγων. Στην Ελλάδα δεν έχουμε καθόλου τέτοια στοιχεία, πράγμα που σημαίνει πως ο ακριβής αριθμός των γυναικοκτονιών είναι πολύ μεγαλύτερος από τον καταγεγραμμένο.

Αυτήν την στιγμή γίνεται λόγος για παγκόσμια “επιδημία” έμφυλης βίας. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για ολοκληρωμένες θεωρίες, όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι το διαδεδομένο κίνημα #metoo, ως στοιχείο άμυνας, προκάλεσε κύμα επιθέσεων. Ταυτόχρονα, η πανδημία έκανε την κατάσταση επιεικώς αποπνικτική.

Μιλάμε, λοιπόν, για “επιδημία”. Και, φυσικά, μιλάμε για τον Δυτικό Κόσμο, Για το Τρίτο Κόσμο έχουμε απλώς ένα δεδομένο: Όλα πάνε χάλια. Ούτε αριθμοί, ούτε καταγραφές.

Βέβαια, καταγραφές δεν υπάρχουν ούτε και στην ΕΕ. Ο λόγος που η ευρωπαϊκή επιτροπή θεωρεί αναγκαία τα απόλυτα στοιχεια που θα προκύψουν από μία καταγραφή είναι για να καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ή, μάλλον, για να το εξηγήσει. Εξηγώντας το, θα μπορέσει και να το αντιμετωπίσει.

Ο κυνισμός

Το μόνο πράγμα που με ακρίβεια μπορούμε να δηλώσουμε, είναι πως…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: