Η 3η δόση προστατεύει από μεταλλάξεις | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Η 3η δόση προστατεύει από μεταλλάξεις  | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Μια αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 το φθινόπωρο, αναμένεται να είναι αποτελεσματική για την προστασία μας από τις υπάρχουσες και τις μελλοντικές παραλλαγές ανησυχίας.

Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ διαπίστωσε ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα που δημιουργούνται από μία μόνο δόση του εμβολίου mRNA ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση βασικών παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία, όπως η παραλλαγή Βήτα (της Ν. Αφρικής).

Ωστόσο, η δεύτερη δόση, ειδικά σε εθελοντές που είχαν μολυνθεί προηγουμένως με κορωνοϊό, αύξησε δραματικά τα εξουδετερωτικά αντισώματα που στρέφονται κατά των παραλλαγών του ιού, και επομένως αύξησε και την πιθανή προστασία, σε επίπεδο μάλιστα, συγκρίσιμο με αυτό που παρατηρήθηκε για το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Έτσι, διαφαίνεται πως μια πρόσθετη δόση, ακόμη και με εμβόλια που περιέχουν στοιχεία από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, μπορεί να αυξήσει την προστασία και για τις παραλλαγές ανησυχίας.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine, ήταν μέρος ευρύτερης μελέτης – με τίτλο PANTHER – που εξέτασε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για μεγάλο χρονικό διάστημα και την έκθεσή τους στην Covid-19, καθώς και την επίδραση της προηγούμενης μόλυνσης και του εμβολιασμού στους στην ανοσία τους.

Η μελέτη παρακολούθησε μια ομάδα επαγγελματιών υγείας από το Nottingham University Hospitals Trust από την αρχή της πανδημίας.

Πριν τον εμβολιασμό τους με mRNA εμβόλιο, οι μισοί εργαζόμενοι είχαν ήδη εκτεθεί στον ιό. Οι ερευνητές συνέκριναν πώς τα αντισώματά τους ανταποκρίνονταν στον ιό, πριν τον εμβολιασμό τους, μετά την πρώτη δόση του εμβολίου και μετά τη δεύτερη δόση.

Επιπλέον ώθηση στα εξουδετερωτικά αντισώματα

Ο καθηγητής Τζόναθαν Μπόλ από τη Σχολή Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου και ένας από τους κύριους ερευνητές στη μελέτη, δήλωσε:

«Δείξαμε ότι τα άτομα με παλαιότερη μόλυνση παρήγαγαν περισσότερα αντισώματα μετά από κάθε δόση εμβολίου από εκείνα που δεν είχαν εκτεθεί. Δείξαμε επίσης ότι αυτή η αυξημένη απόκριση αντισωμάτων ήταν πιο αποτελεσματική ενάντια σε ορισμένες από τις παραλλαγές ανησυχίας, όπως οι παραλλαγές Βήτα και Γάμμα.

«Στην ουσία, η φυσική λοίμωξη μιμείται τα αποτελέσματα μιας πρόσθετης δόσης εμβολίου και τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτή η πρόσθετη αντιγονική έκθεση παράγει μια επιπλέον ώθηση στα εξουδετερωτικά αντισώματα, η οποία είναι πιο αποτελεσματική έναντι των παραλλαγών ανησυχίας. Τα αποτελέσματά μας…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: