Η ( αναπόφευκτη;) σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας

Η ( αναπόφευκτη;) σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας

https://www.etsy.com/listing/804994360/bracelet-handmade-women-gold-plated

Η ( αναπόφευκτη;) σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας

Γράφει ο

Κωνσταντίνος Χαζάκης

Καθηγητής 

Πρόεδρος τμήματος οικονομικών επιστημών 

ΔΠΘ

Η συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ επανέφερε στην επικαιρότητα τον ανταγωνισμό, και την πιθανότητα μελλοντικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας. 

Είναι σύγκρουση διαφορετικών αξιών; Είναι σύγκρουση συμφερόντων; Είναι σύγκρουση διανομής της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής εξουσίας; Φαίνεται να είναι και τα τρία μαζί, καθώς ο αγώνας για την διατήρηση ή για την απόκτηση της παγκόσμιας ηγεμονίας εμπεριέχει κρίσιμες πτυχές και των τριών προαναφερθέντων ερωτημάτων.

Το ενδιαφέρον στοιχείο στην κούρσα της ηγεμονίας είναι ο βαθμός αλληλεξάρτησης των δύο οικονομιών που καθιστά δύσκολο το παίγνιο αντιπαράθεσης γι αυτό και δεν μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί παίγνιο αμοιβαίου οφέλους ή παίγνιο μηδενικού αθροίσματος σε όλες τις θεματικές περιοχές της οικονομίας και της πολιτικής. Για παράδειγμα, η Κίνα διακρατεί ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου ύψους 1,5 τρις. Δολαρίων ωστόσο οφείλει ένα σημαντικό μέρος του εμπορικού πλεονάσματος της στην οικονομική σχέση με τις ΗΠΑ διαχρονικά. Επιπρόσθετα,  όλες οι σημαντικές εταιρείες των δύο χωρών έχουν αξιόλογη παραγωγική, εμπορική και χρηματοοικονομική εμπλοκή στο έδαφος της άλλης χώρας. 

Το κλασικό ωστόσο δίλλημα όταν πρόκειται για αντιπαράθεση με έπαθλο την οικονομική ηγεμονία δεν είναι εάν κερδίζουν και οι δύο αλλά ποιος κερδίζει περισσότερο, σε ποιες κρίσιμες θεματικές περιοχές και πως αυτό μεταφράζεται σε όρους δομικής ισχύος στο διεθνές εμπορικό, νομισματικό και χρηματοοικονομικό σύστημα. Ποτέ στην ανθρώπινη οικονομική ιστορία δεν χωρούσαν δύο στο βάθρο του ηγεμόνα.

Εάν συνεχιστεί μετά το 2022, η ίδια διεθνής οικονομική δυναμική που υπήρχε έως τον Δεκέμβριο του 2019, η κίνα θα έχει το μεγαλύτερο ΑΕΠ παγκόσμια έως το 2040, ανατρέποντας για πρώτη φορά από το 1750 την πρωτοκαθεδρία της οικονομικής δυναμικής και της οικονομικής επικράτησης δυτικών χωρών. Ευσύνοπτα, πως αντιμετωπίζουν λοιπόν τα δύο μέρη την αντιπαράθεση τους? 

Η Κίνα επιχειρεί να μην πολυμεροποιηθούν τα προβλήματα, και ακολουθεί διμερής και περιφερειακή προσέγγιση, είτε αδρανοποιώντας πιθανούς συμμάχους των ΗΠΑ (διμερείς επενδυτικές και εμπορικές συμφωνίες με ΕΕ και με χώρες μέλη της ΕΕ), είτε ισχυροποιώντας συμφωνίες εδρασμένη στο ρητό «ο εχθρός του εχθρού  είναι φίλος» ( συμφωνίες με την Ρωσική Ομοσπονδία), είτε εντάσσοντας σε επενδυτικά σχέδια υποδομών και ζήτησης, μικρά και μεσαίου μεγέθους κράτη (belt and road initiative με χρηματοδότηση έργων υποδομών ύψους 1 τρις. δολαρίων), είτε ενισχύοντας την θέση της σε περιφερειακούς οργανισμούς (πχ ASEAN), είτε ενισχύοντας περιφερειακές πρωτοβουλίες που θα την αναδείξουν καταρχήν σε περιφερειακό ηγεμόνα με περιφερειακό ζωτικό οικονομικό χώρο (για παράδειγμα, regional comprehensive economic partnership). 

Επίσης, προκειμένου να αποκτήσει σταθερή πρόσβαση σε πόρους και αγορές ακολουθεί στοχευμένες περιφερειακές πρωτοβουλίες στην Αφρική (China-Africa cooperation action plan), στην Λατινική Αμερική (δάνεια από τις china development bank και china eximbank πολύ μεγαλύτερα από ότι δίνουν η παγκόσμια…

Ποιοτική & Οικονομική VoIP Τηλεφωνία
Source link

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: